NSA spionerar brett

1:59 min

Den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA, National Security Agency, var inblandad för att förhindra mordplaner mot den svenske konstnären Lars Vilks efter hans Muhammedteckningar och NSA har också tjuvlyssnat på den svenske toppdiplomaten Staffan de Misturas överläggningar med EU, när Mistura var FN:s sändebud i Afghanistan.

Uppgifterna finns med i en utförlig artikel i tidningen New York Times om vad underrättelsemyndigheten NSA:s 35 000 anställda sysslar med.

Under rubriken: Ingen smula är för liten för det allätande NSA, bygger artikeln på tusentals dokument från läckan Edward Snowden, som sammantagna visar NSA som en elektronisk allätare med svindlande kapacitet, skriver New York Times.

Artikeln citerar NSA:s egna ambitioner med övervakningen  som att uppnå diplomatiska fördelar över allierade som Frankrike och Tyskland och ekonomiska fördelar över Japan och Brasilien, bland andra länder.

Tidningen beskriver hur NSA, under olika fantasifulla kodnamn, ägnar sig åt mycket annat än terroristbekämning.

Agendan är nästan obegränsad och omfattningen hisnande, skriver tidningens erfarne säkerhetspolitiske reporter Scott Shane och berättar till exempel att NSA lagrar textmeddelanden som de samlat in runt om i världen i åratal, de följer kreditkortstransaktioner runt om i världen, de gör dataintrång för att spionera i främmande datorer och de lyssnar på telefonsamtal och följer e-post hos droghandlare, regeringstjänstemän, banker och andra och samlar in mängder med detaljer som kan vara bra att ha.

Att NSA har bidragit med uppgifter till Colombia för att spåra FARC-gerilla och att de under klimatkonferensen i Bali 2007 ägnade sig åt att samla in telefonnummer till anställda i säkerhetstjänsten är ytterligare exempel bland många.

Trots en årlig budget på 10, 8 miljarder dollar och trots den omfattande verksamheten är det ändå svårt att mäta vilka eventuella framgångar verksamheten lett till, skriver New York Times.