Protester mot dom från Västmanlands tingsrätt

1:57 min

En dom från Västmanlands tingsrätt hamnar i blickpunkten idag. Svea hovrätt tar nämligen upp ett uppmärksammat mål där en fosterhemspappa  friades från ett åtal om våldtäkt mot barn - trots att hans sperma hittades i flickans underliv. Den friande domen har upprört många, och idag kommer demonstrationer att hållas utanför Svea hovrätt i Stockholm.

Ett tiotal organisationer, som menar att domen från Västmanlands tingsrätt är felaktig, står bakom dagens demonstartioner uvid Svea hovrätt i Stockholm.

Juristen Sara Bäckström från organisationen Kvinnors Nätverk deltar i aktionen:

– Kvinnorörelsen samlas utanför hovrätten i dag för att markera mot den gångna tidens sexualbrottsdomar i både tingsrätt och hovrätt runt om i Sverige.

– Vi vill markera att den dom som blev i tingsrätten, i det här ärendet, där fosterhemspappan friades, trots att det fanns DNA-bevis i tjejen, att det inte är okej. Vi vill visa vår solidaritet och ge stöd till tjejen som ska gå in och möta sin förövare igen i domstolen, säger Sara Bäckström.

Tror du att domstolarna i Sverige har blivit sämre på den här typen av frågor?

– Nej, jag har som jurist bevakad sexualbrottsmål en längre tid, och ser att det inte är någon akut förskjutning som sker just nu. Men däremot så har vi blivit bättre på att uppmärksamma de felaktiga domar som kommer.

Ett tiotal organisationer står bakom demonstrationen. De menar att domen från Västmanlands tingsrätt är felaktig.

Enligt tingsrättens dom är det bevisat att sperma från fosterhemspappan hittats i vaginalprov från målsäganden. Men enligt domstolen kan det vara praktiskt möjligt att DNA-spåren överförts på annat sätt än genom sexuellt umgänge.

Västmanlands tingsrätt lade stor vikt vid det faktum att mannen, enligt egen utsago, övat på att onanera i badrummet den aktuella dagen och där lämnat papper med sperma efter sig. Det skulle alltså kunna förklara DNA-bevisningen på flickan.

Mannen, som hela tiden nekat till brott, friades av en oenig tingsrätt.

En nämndeman tyckte inte att mannens uppgift om pappret på toaletten var trovärdig.

– Jag tycker att man har skjutit bevisbördan till det absurda. Man kan inte komma dragandes med vilken historia som helst, och att det då ska inrymma rimligt tvivel, och fria män, säger Sara Bäckström.

Det är kammaråklagare Helena Lundgren, Åklagarkammaren i Västerås, som har överklagat domen till hovrätten.

– När det gäller den tekniska bevisningen så har tingsrätten inte ens redovisat delar av den tekniska bevisningen, det här är anmärkningsvärt. Det gör att hovrätten har ytterligare omständigheter att värdera.

– Jag tror att man kommer att ändra den här domen, säger kammaråklagare Helena Lundgren.

Reporter Simon Andrén, Ekot