Förtroendet för Reinfeldt sjunker

Statsminister Fredrik Reinfeldt får den lägsta förtroendesiffran på fem år i en ny undersökning som gjorts av Dagens Nyheter/Ipsos. Sedan juni har förtroendet för Reinfeldt sjunkit med fyra procentenheter, från 52 till 48 procent.

Senaste gången då stödet för Reinfeldt var mindre än 50 procent var i mars 2008. Resultatet av undersökningen är inte helt förvånande, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

– Under hösten har vi sett ett sjunkande betyg för regeringen och Moderaterna. Då är det inte helt förvånande att det avspeglar sig i förtroendet för den politiker som leder regeringen och Moderaterna.

Men att 48 procent av de tillfrågade uppger att de har förtroende för Reinfeldt är inte en dålig siffra, skriver tidningen, och jämför med Göran Perssons förtroendesiffror ett år före valet 2006, som då var nere på 29 procent.

– Man kan också notera att bland de egna sympatisörerna har han ett jättestarkt stöd, det ligger på 90 procent. Han har en klart starkare ställning än vad Stefan Löfven har bland sina sympatisörer, där ligger det på 70 procent, säger Johanna Laurin Gulled till tidningen.