"Folk kanske tror att alla med Aspergers kan mörda"

9:17 min

I förra veckan berättade P3 Nyheter om en mordåtalad man i Piteå som har Aspergers syndrom. Kim Johansson som själv har diagnosen reagerade och medverkar idag i P3 Nyheter med Kazmierska.

I åtalet mot mannen som misstänks ha mördat och styckat en kvinna i Boden nämner åklagarna att den mordåtalade mannen har Aspergers syndrom. Kim Johansson hörde inslaget i P3 Nyheter och reagerade över hur diagnosen som han och många andra lever med användes som en förklaring till den mordåtalade mannens beteende.

Kim Johansson som just nu förbereder en teaterföreställning om livet med Aspergers syndrom medverkar idag i P3 Nyheter med Kazmierska.

– Jag reagerade över att folk efter en sådan rapportering kanske tror att alla med Asperger kan mörda. Sen fanns det ju andra bevis mot den här mannen men det är inte ovanligt att man felaktigt slänger sig med att en diagnos som Aspergers är förklaringen till allt. Och det är fel att dra alla med Aspergers över en kam, säger Kim Johansson

Kim säger att det råder en stor okunskap om Aspergers vilket gör att många har en felaktig bild av diagnosen.

 – Jag har känt sedan många år tillbaka att jag har vissa sociala svårigheter och det gör ju att vissa kan uppfatta mig som en idiot. Men jag har fått kämpa och lära mig hur jag ska göra för att fungera med andra människor.

 Kim tycker att man i medier inte ska använda så specifik beskrivning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning utan istället berätta just om den mer generella beskrivningen.

– Eftersom kunskapen om Apergers syndrom är så låg är risken att många blir rädda för alla med Aspergers om man som i ert program pratar om att en mördare har syndromet. På samma sätt leder en felaktig bild till att många med syndromet bara möter ännu fler fördomar om man pratar om Aspergers på ett slarvigt sätt, säger Kim Johansson.

Kim arbetar just nu med en pjäs där han berättar om livet med Aspergers syndrom och om fördomar han möter.