Anna Helgesson ger oss tipsen på böcker att läsa högt ur samt när bästa tiden och platsen är för högläsning

Författare och lärare Anna Helgesson tipsar om bland annat Tsatsiki-böckerna och en Halloween-bok när hon levererar boktips för högläsningsstunderna.

Högläsningstips

För de lite yngre barnen (men passar utmärkt att läsa för äldre barn också) :
Grodan-böckerna (tex Grodan och kärleken) av Max Velthuijs

Mera roliga rimramsor av Dan Larsson (finns fler roliga titlar)

och varför inte alla böcker av Lennart Hellsing! Krakel spektakel blir aldrig omodern!


För barn som börjat skolan och uppåt:
Hedvig, Hedvig och Max-Åke (finns fler) av Frida Nilsson

Tsatsiki och morsan, Tsatsiki och farsan (finns fler)av Moni Brännström Nilsson

Serien om Klass 1b av Helena Bross


Mellanåldern:
Dansfeber-serien av Anna Hansson

Det brinner! av Laura Trenter

Björn! av Bengt NilssonHär nedan har jag valt ut några av titlarna som berättar mer om vad böckerna handlar om! Mycket nöje!

Hedvig av Frida Nilsson
Boken handlar om sjuåriga Hedvig som bor på landet med sin mamma och pappa. Hedvig tycker verkligen att de bor i tjotaheii, ja till och med UTANFÖR tjotaheiti, granne med ingen. Så hon ser verkligen fram emot att börja skolan! Hedvig är en riktig busunge skulle jag vilja säga, hon hamnar i kluriga situationer, och utan att hon riktigt förstår det. T ex. när hon vill skoja med Richard i klassen som hon varit osams med hela dagen. Hon häller tvål i hans saftflaska! Och det slutar inte bra!

Eller en annan gång när hon blivit tvingad att äta upp skolmaten hon inte tycker om! Då bestämmer sig Hedvig att hämnas på mattanten Harriet. Hon mixtrar med en glödlampa som hon tror kommer ge henne en liten stöt nästa morgon... Den natten kan inte Hedvig sova! Tänk om hon kommer att mörda Harriet! Hon vet ju att det är farligt med el... Hon har väldigt bråttom till matsalen nästa morgon kan jag berätta.... Eller den där gången då hon blir så besviken över att ingen är hemma när hon ska gå påskakärring. Då vill vi knappt veta vad hon ritar på sina påskabrev innan hon lägger dem i brevlådan... Oj, oj oj!

Det finns fler i serien om Hedvig. Hedvig och Max-Åke är en fantastisk bok som jag tycker till och med ännu lite mer om! Läs dem för dina barn i 6-8 årsåldern! Många goda skratt och en hel del att prata om när det gäller hur vi ska vara mot varandra.

Tsatsiki och morsan är första delen av en serie om en helt underbar pojke som bor med sin mamma, Morsan, som spelar med i ett rockband. Hans pappa är bläckfiskare och bor i Grekland. Han har aldrig träffat sin pappa, men det gör inte så mycket, för han har ju morsan som älskar honom mer än allt annat på jorden. Morsan har en mycket egen stil, både vad gäller kläder och åsikter. I hennes värld är alla verkligen lika mycket värda, hon står verkligen upp för alla svaga i samhället. Tsatsiki är en ganska stark och självständig liten person, som även han ska börja skolan i första boken. Han tycker nog egentligen inte att det ska bli så kul att börja skolan. Men det händer så mycket kul första dagen att han ändrar sig kvickt. Han får en ny vän som heter Per Hammar och kan man tänka sig, de tror att fröken är en apkvinna!

Mårten Pissråtta är skolans värsting och det dröjer inte så länge innan Tsatsiki hamnar i trubbel... men det visar sig att Mårten bär på en mörk hemlighet.

Göran är deras inneboende. Han är militär och bakar världens godaste bullar.

Hur det ska gå med kärleken i Tsatsikis och mammas liv, det är också en viktig ingrediens i denna lilla pärla, en bok som är helt fantastisk på många sätt. Värme, en god portion humor och massor av intressanta och viktiga frågor, som den författaren Moni behandlar med mycket kärlek och respekt för medmänniskan. Också en Läs den! För 7-12-åringar, eller den är egentligen bra för äldre barn också. Den känns ganska ”ålderslös”. I fortsättningarna växer Tsatsiki till sig och det är mycket vi får höra om i Tsatsikis spännande liv. Uppföljaren heter passande nog Tsatsiki och farsan!Björn av Bengt Nilsson
Detta är en mycket spännande bok för 11-14-åringar. Den handlar om John som snart fyller 14 år. Han ska tillbringa sommarlovet med sin familj hos mormor och morfar i Dalarna. På en fisketur stöter han på en död man i älven. Detta blir upprinnelsen till en spännande berättelse som väver in fakta och fiktion i en härlig blandning. Det är nästan som om man själv inte alltid känner var gränsen går...

Efter dödsfallet börjar märkliga saker hända runt huset. Kläder försvinner, de ser spår efter någon eller något... Johns pappa jobbar som uranletare, och aktivister rör sig i skogarna där hans pappa arbetar. John hittar en kamera i ett tält och bestämmer sig för att låta framkalla filmrullen. Bilderna på rullen avslöjar saker som han aldrig skulle kunna tänka sig i sin vildaste fantasi. Johns storasyster försvinner spårlöst en tidig morgon. Var är hon? Och vad kan ha hänt henne? Jättespännande och fantasieggande historia som verkligen är en nagelbitare.

Jag har läst den för flera mellanstadieklasser genom åren och alla har älskat den här boken!


Mera roliga rimramsor av Dan Larsson
och illustrationer av Annika Arvidsson.
Den här härliga boken på rim, handlar om lika olika ord. Jag läser ett exempel så får ni höra vad det handlar om:

Man många dagar kan kalla KALLA!
Men detta gäller dock inte alla.
För sommaren när vi var på Kreta
fick alla dagarna heta HETA!

Eller den här:
Blås mig på läppen, blås med detsamma.
Blås gamla mormor, blås lilla mamma.
För jag fick en blåsa av het choklad!
Så ni måste blåsa tills jag blir glad!

Jag kan berätta att förskole- och lågstadiebarn har hjälpt författaren med att tycka till om boken, så att den till slut blev så här bra!

Jag gillar den, verserna tillsammans med de fantasifulla illustrationerna ger en goda skratt och en hel del kunskap om ord som stavas och uttalas lika, men har olika betydelser. Jättekul språklekar!


Dansfeber smittar av Anna Hansson
Det är den andra boken i Dansfeber-serien. Den allra senaste heter Alla har dansfeber. Det är en bok för bokslukaråldern 9-12 år, men passar förstås alldeles utmärkt att läsa högt den med.

Boken handlar om en tjej, Maja, som älskar att dansa och är även en hejare på att skapa nya spännande maträtter. Vad sägs om paj-sallad?  Det är skinksallad med blåbärspaj i. Och vaniljsås!

Nu efter sommarlovet ska danslektionerna börja och det har varit ett långt sommarlov då Maja känt sig ganska ensam. Vännerna på semestrar och pojkvännen Jesper på fotbollsmatcher, träningar och cuper. Men nu när höstterminen kör igång får Maja och de andra tjejerna i dansgruppen reda på att Lina och Martina har bestämt sig för att sluta dansa. För att det är töntigt! De ska börja rida i stället. Precis som de hört att killarnas fotbollslag ska göra också. Som tur är inte Jespers lag, får Maja veta i alla fall.

Efter att ha varit på en jättebra musikal, föds tanken om att göra en egen musikal någon gång. En musikal med Halloween-tema! Och för att det ska gå att genomföra behöver de vara fler som deltar, för en musikal med fem aktörer blir ingen musikal värd namnet. Så Maja frågar Jesper om inte han och hans kompisar kan börja dansa med dem... Och hur är det egentligen? Spökar det i stallet? Och på teatern? Spökar det även där?

Och den här boken passar ju extra bra att tipsa om idag, tänker jag, eftersom det är Halloween precis idag den 31 oktober! Så kolla in ditt bibliotek om inte den här boken finns att låna! Annars går den att låna som e-bok, det går snabbt och är jättesmidigt!

/Anna Helgesson