sörmland

Sköldkörtelföreningen vittnar om vårdbrister

1:43 min

Sköldkörtelföreningen vittnar om att det är ett stort problem inom sjukvården att sköldkörtelpatienter inte så lätt får prova andra alternativa behandlingar än medicinen Levaxin.

När det gäller andra endokrina sjukdomar som till exempel diabetes så finns det enligt föreningen stora valmöjligheter, enligt Anna-Carin Littson, som sitter med i styrelsen för Sköldkörtelföreningen och representerar hela Sverige.

Hon pratar med många som hamnat mellan stolarna när det gäller vården. Många patientberättelser vittnar om en vardag som präglas av en stor trötthet och mycket sömn, en vardag som gör det svårt för många att leva ett normalt och drägligt liv. Många sköldkörtelpatienter svarar bra på den gamla beprövade medicinen Levaxin, men sedan finns det ett stort mörkertal av patienter som inte blir tagna riktigt på allvar, menar Anna-Carin Littson.

– De säger att de tror att de håller på att bli galna, att de mår jätte-jättedåligt, att de blir helt ignorerade i vården, att de inte vet vad de ska göra. De säger också att de behöver hjälp och att de inte kan leva på det här sättet, säger hon.

– Det vi från föreningen kan göra är först och främst är att de får någon att prata med, att de vet att de inte är ensamma. Jag kan säga att vi är många i samma situation och berätta om på vilka sätt vi har blivit friska eller hur vi kämpar för att må bra, fortsätter hon.

Vad önskar ni från föreningen ska hända i framtiden?

– Vi önskar att patienter ska få prova olika vägar, precis som inom andra sjukdomar. Man kan till exempel jämföra med diabetes, som också ligger inom endikronologin. Där finns det hur många mediciner som helst att prova och funkar det inte bra med en medicin får man prova vidare på nästa. Men för oss är det inte så. Vi får äta Levaxin och hjälper inte det får vi gå obehandlade, konstaterar Anna-Carin Littson på Sköldkörtelföreningen i Sverige.

Hur fungerar vården för dig? Har du eller någon du känner liknande problem? Kommentera gärna nedan.