Ambulansförbundet om lång väntetid - Det har blivit en transportinrättning

1:26 min

"Ambulansen har blivit en sorts transportinrättning". Så lyder ambulansförbundets förklaring till hur den 80-åriga kvinnan i Åmål kunde få vänta i fyra timmar på en ambulans för sin misstänkta stroke. Enligt förbundets ordförande Henrik Johansson leder missuppfattningen till en feldirigering.

– Det blir en feldirigering på så sätt att man inte ser ambulansen som den beredskapsresurs den är utan som en sorts transportinrättning.

En del av bakgrunden till den här utvecklingen är enligt Hernik Johansson den sjuksköterska som tidigare i år friades i hovrätten efter att ha nekat en ung man ambulans, trots att han hade en brusten mjälte som senare ledde till hans död. Anledningen till att sjuksköterskan friades var att det inte gick att bevisa att mannen skulle ha överlevt om ambulans hade kommit. Det uppmärksammade fallet har ändå påverkat hur man dirigerar ambulanser enligt Henrik Johansson.

– Efter den här tragiska händelsen har man blivit mycket mer liberal i sin bedömning och skickar därför ibland iväg ambulanser på ärenden som inte är livshotande på något sätt.

Henrik Johansson tror att lösningen är en allmänhet som är bättre informerad om hur kroppen fungerar och vilka tillstånd som är akuta och vilka som inte är det. Han ser också gärna en speciell utbildning för ambulansdirigerare för att minska risken att feldirigera. Å andra sidan understryker han att det är en svår uppgift de har på SOS alarm.

– Det är ett samtal och ett samtal kan tolkas, det är inte helt lätt, säger Henrik Johansson på Ambulansförbundet.