Småbarnsmammor mest sjukskrivna

1:25 min

Mammor som arbetar lika mycket som sina män och som dessutom tar hand om barnen i större utsträckning än männen löper stor risk att bli sjukskrivna. Det visar en studie som Försäkringskassan gjort på regeringens uppdrag.

Rapporten visar också att risken är som störst för kvinnor två år efter de fått sitt andra barn.

– Förmodligen är den totala arbetsbördan störst när man har två små barn, just kanske två år efter det andra barnet, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Det har tidigare varit känt att fler kvinnor än män blir sjukskrivna. Nu har Försäkringskassan, genom att följa alla nyblivna föräldrar från 2005 och 2008, försökt ta reda på vilka kvinnor det är som riskerar sjukskrivning i mer än 14 dagar.

Resultaten visar bland annat att det finns en ökad risk för sjukskrivning av kvinnor när de arbetar lika mycket som sina män, och samtidigt tar ett större ansvar i hemmet än männen.

– Det här är en rätt komplex situation som handlar om kraven både från arbetslivet och ens förhållningssätt till sitt eget arbete, och kraven där hemma som både omgivningen och kvinnan själv ställer, säger Laura Hartman på Försäkringskassan.

Det är svårt att hitta förklaringar till alla resultat som framkommit ur studien. Exempelvis vet man inte varför även kvinnor som ännu inte fått barn blir sjukskrivna mer än männen, vilket rapporten också visar. Ett resultat som förvånade Laura Hartman, var att kvinnor som har det jämställt hemma, men som har en högre position i arbetslivet än mannen, faktiskt löper allra störst risk att bli sjukskrivna.

– Det här är en liten grupp kvinnor, men definitivt en som vi behöver studera närmare, säger hon.

Så här säger ett antal föräldrar på en lekplats i Stockholm om att mammor i många fall i större utsträckning än pappor är i riskzonen för sjukskrivningar.

– Man kanske vill göra för mycket både hemma och på jobbet, och man orkar ju inte hur mycket som helst, säger Marie Fält.

– Kanske är kvinnor mer benägna att sjukskriva sig medan män går till jobbet fast man borde vara hemma, säger Micke Nilsson.

– Det är förstås en tuff vardag och då blir man lättare sjuk, säger Nora Kitinmäki.

– Vi har för höga krav på oss själva. Vi ska göra karriär och vara föräldrar. Jag tror att man måste koncentrera sig på det som är viktigast, säger Erik Friberg.

Har du märkt skillnader i sjukskrivningar mellan män och kvinnor? Vad tror du i så fall dessa beror på? Kommentera gärna.