kalmar

Sverigedemokraterna ville stoppa pressbild

4:24 min

Tidningen Östran upplever att Sverigedemokraterna försökte styra deras bildpublicering efter distriktsmötet på Kalmar Slott i helgen. Pressen var inbjuden men Östrans fotograf stoppades efter att ha tagit en bild på publiken. Säkerhetsansvariga för SD ringde också till Östrans chefredaktör och hotade med en "bloggstorm" om bilden publicerades.

Båda lokaltidningarna i Kalmar hade bjudits in till Sverigedemokraternas distriktsmöte på Kalmar Slott och gjorde intervjuer innan mötet.

Konflikten handlar om Östrans fotograferande under själva mötet. Enligt Gunilla Persson tog SD:s säkerhetsansvarige efter mötet kontakt med henne och talade om otillåten fotografering - och att tidningen kunde vänta sig en motaktion på Sverigedemokratiska bloggar om de publicerade bilderna de tagit.

Att Sverigedemokraterna reagerade beror enligt kalmarpolitikern och riksdagsmannen Thoralf Alfsson (SD) på att de inte själva hade koll på om Östran skulle publicera bilder där besökarna på mötet gick att identifiera.

– Våran säkerhetsansvarige på riks, och jag tror att även Säpo var inblandade, ringde upp Östran och bad att man inte skulle publicera de bilderna som var tagna uppe i salen på alla åhörare, säger han till Sveriges Radio.

Men är det inte väldigt allvarligt när ni försöker stoppa en publicering?

– Texten är det ingen som har försökt stoppa, säger Thoralf Alfsson.

Nej, men bilden?

– Ja, men vi vet ju inte hur Östran skulle publicera den. Med dagens kameror och dagens teknik så kan man ju zooma in en väldigt närgången publikbild om Östran hade valt att göra det.

Men vilket annat parti skulle stoppa media från att ta publikbilder?

– Det får du fråga andra partier om, svarar Thoralf Alfsson

Från Östrans sida svarar man på SD:s oro över publikbilderna som följande:

– Det ansvaret har vi ju mot alla när vi publicerar något inte bara mot Sverigedemokrater, svarar Gunilla Persson, ansvarig utgivare på Östran.