Kvinnor med barn oftare sjukskrivna

1:51 min

En ny undersökning från Försäkringskassan bekräftar att kvinnor oftare är sjukskrivna än män. Risken ökar för de som arbetar lika mycket som mannen, men tar ett större ansvar för barn och hem. Mammalediga Sabina Arama Ström är medveten om problemet, men hemma hos henne delar man på hushållsarbetet.

– Det stämmer nog väldigt väl, men vi försöker dela på arbetet så mycket som möjligt och då tror jag riskerna minskar för oss att sjukskrivas även om det är jag som är hemma med vår yngre dotter, säger mammalediga Sabina Arama Ström.

En ny studie som Försäkringskassan pressenterar visar att mammor som arbetar lika mycket som sina män och dessutom tar det största ansvar för hushållsarbetet sjukskriver sig i en större grad än papppor.

Det är någonting socialförsäkringsminister Ulf Kristersson finner problematiskt.

– Jag tycker man kan dra slutsatsen att om kvinnor förväntas ta samma ansvar i arbetslivet måste män ta samma ansvar för hemmet och barnen. Men jag tror inte det finns några snabba och enkla lösningar här. En del handlar om att pressen i arbetslivet har ökat, säger Ulf Kristersson.

 Men har ni någon politisk lösning?

– Jag tror man ska vara varsamma och inte bara gissa och tro, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Risken ökar dessutom att mamman tvingas sjukskriva sig när familjens andra barn är i tvåårsåldern.

Nu vill ministern gå vidare med frågan utifrån den nya kunskapsunderlaget

Men Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Eriksson tror problemet går att lösa snabbare.

– Ja, flytta jämställdhetsbonusen, den har varit en total flopp och ytterst få föräldrar har tagit del av den.

Hon tycker att regeringen har misslyckats med frågan.

– Det krävs en jämställdhetspolitik för att minska ohälsan hos kvinnor, tyvärr har regeringen jämställdhetspolitik inte påverkat det överhuvudtaget utan det måste till åtgärder, säger Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Eriksson