2013-11-05

Sveriges Radios språkpris 2013 till ”lundströmska” och ”hederlig skånska”

I år går Sveriges Radios språkpris till kulturredaktionens Marie Lundström och till Lasse Olsson på P4 Malmöhus Helsingborgsredaktion.

Sveriges Radios språkpris delas ut i två kategorier. 2013 års pris för lokala sändningar går till Lasse Olsson, P4 Malmöhus Helsingborgsredaktion, ”som med muntligt mästerskap skildrar vardagslivet och översätter torra fakta till begriplig, berörande och hederlig skånska”
– Det är väldigt omtumlande att få det här priset – det hade jag inte väntat mig, säger Lasse Olsson. Jag har jobbat i 45 år som journalist och det här kröner min karriär!
– Mitt jobb som lokalreporter är att läsa torra kommunala handlingar på kanslispråk, hitta storyn och sedan levandegöra den så att folk förstår. Jag är noga med att läsa texten högt när jag skriver och sedan skriva om och skriva om tills den blir bra. Och kan man få en ”knorr” på den så är det ju ännu bättre – då kommer lyssnarna ihåg, säger Lasse Olsson.

I kategorin för rikssändningar går priset till Marie Lundström, kulturredaktionen, - ”den samtida bokradions mästare, som på klingande lundströmska låter oss hänga i levande poeters sällskap”.
– Första känslan när jag fick veta att jag fått priset var ”oj, hjälp – har någon lyssnat och bedömt hur jag pratar?”, För mig är det talade språket ett fritt område, det är som en lek i mitt huvud och har inget med prestation att göra, säger Marie Lundström.  
– Jag har försökt ringa in den där ”lundströmskan”. En del av den kan vara den klingande norrbottniskan som gör språket lite ”gungande”. Och för mig är det viktigt att vara fri och uppfinningsrik i språket, men aldrig stänga andra ute med hjälp av det. Jag pratar väldigt sällan med svåra ord, men nu funderar jag ändå på om ”lundströmskan” kanske skulle kunna vara snäppet mer poetiskt utflippat – utan att förlora lyssnarna, säger Marie Lundström.

Sveriges Radios språkpris är på 20 000 kronor per kategori.

Mer om Sveriges Radio språkpris
Språkpriset har delats ut sedan 1987 och ska enligt stadgarna ”främja det talade språkets utveckling och stimulera intresset för språkbehandlingen i radio”. Ett av prisen går till medarbetare som gör riksprogram och ett till medarbetare som gör lokala program. Bland pristagarna från tidigare år finns Lasse Granqvist, Cecilia Uddén, Ginna Lindberg och Ingvar Storm.  

Pressbilder:

Lasse Olsson. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3056366_2000_1500.jpg

Marie Lundström. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3057269_2000_1422.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52