Bolag tjänar pengar på premiepensionen

1:36 min

Statliga Pensionsmyndigheten varnar för bolag som mot en avgift hanterar premiepensionen. Varje år tjänar pensionsförvaltarna över 250 miljoner kronor på tjänster som vem som helst kan utföra själv, säger Monica Petersson, som är expert Pensionsmyndigheten.

– Folk förlorar pengar på det här. Man har inte koll på vad det kostar helt enkelt till skillnad mot vad det ger. Alltså levererar det man vill så självklart kan du betala för det, säger Monica Petersson, som är expert Pensionsmyndigheten.

Men det lyckas inte?

– Vi kan se att det inte har lyckats i de fall vi har tittat på här.

Det handlar om premiepensionsförvaltare som mot en avgift lägger dina premiepensionspengar i aktiefonder. 

Pensionsmyndigheten nämner till exempel Allra, tidigare Svensk Fondservice, och Prognosia.

700 000 personer betalar cirka 400 kronor var för tjänsterna, totalt över 250 miljoner kronor varje år.

Men statistiken visar att man kan låta bli, det inte lönar sig inte att anlita proffsförvaltare, säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten.

– Jag skulle absolut säga att det är en förlustaffär för de allra flesta, säger hon.

Totalt i år har nära 500 personer framfört skriftliga klagomål till Pensionsmyndigheten på de här förvaltarna, jämfört med nära 300 förra året.

En del bolag tar en avgift för att lägga fondpengarna i sina egna fonder, där de också tar ut en fondavgift utan det ger dig någon extra avkastning, enligt myndigheten.

Bolaget är Monyx har 100 000 kunder som var och en betalar 499 kronor om året - nästan 50 miljoner kronor. VD där är Mikael Kadri. Bolaget hjälper kunden att välja risknivå och ger även ett efterlevandeskydd, säger han.

– Vi har väldigt, väldigt få anmälningar från kunder. Vi har generellt väldigt nöjda kunder. I år har vi noll anmälningar, säger Mikael Kadri.

Mikael Kadri vet inte om Monyx klarat sig bättre än genomsnittet av fonder. Men nu ska Monyx sluta med dubbelavgifterna, delvis för att den får kritik.

– Det är många olika faktorer som påverkar, men slutsatsen är att vi tror inte att den här affärsmodellen är långsiktigt hållbar, säger Mikael Kadri.