Göteborgs kommuninvånare får stå för notan

1:44 min

Kommuntoppar i Göteborg och deras reseräkningar står i fokus i kvällens Uppdrag Granskning i SVT.  Alkohol- och klädinköp på franska rivieran redovisades som matutlägg och kommunala Business Region Göteborg höll öppen bar för 450 000 kronor. Det avslöjar programmet i ett reportage om fastighetsmässan Mipim i Cannes.

270 personer sammanlagt deltar vid två så kallade öppna barer på femstjärniga Hotell Carlton i Cannes, berättar Uppdrag Granskning.

Värd i år var kommunala Business Region Göteborg och VD:n Patrik Andersson, säger så här i programmet:

– Vi är där nere för att arbeta. Vi har ju inte valt att världens största investerarmässa ligger just i Cannes.

Med vid mötet kring baren finns också kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Anneli Hulthén:

– Jag klarar mig ganska bra utan alkohol för det mesta när det gäller att diskutera samhällsproblem.

Vad är vitsen då med den öppna baren?

– Vi beställer en lokal av en arrangör och i den beställningen ingår att det ska finnas någonting att äta och någonting att dricka, säger Anneli Hulthén.

Fastighetsmässan Mipim lockar varje år kring 20 000 besökare och för Göteborgs del är tanken att synas och att knyta företagsetableringar till staden. Men samtidigt köper Mats Andersson, den dåvarande VD:n för det kommunala bolaget Älvstranden utvecklings AB, sex flaskor mousserande vin och begär sedan ersättning för det med ett kvitto där någon skrivit "frukostmat", framgår av programmet.

Även bland annat kommunala bostadsbolaget deltog vid mässan enligt Uppdrag Granskning där socialdemokraten Anna Johansson som nu kandiderar till riksdagen då var ordförande.

I programmet avslöjas att VD:n där Bertil Rignäs handlat damkläder och redovisat det som lunch. Anna Johansson attesterade det:

– Jag har inte närgranskat varje kvitto för sig när jag har attesterat, säger hon.