Han blir unik i Sverige – kör Saab 9-5 Sportcombi

3:33 min

Michel Annink blir unik i Sverige. Han får köra en Saab 9-5 Sportcombi på allmän väg. Bilen hann aldrig lanseras innan konkursen och fick enligt reglerna inte köras på allmän väg. Men efter tio månaders hård kamp har han fått bilen godkänd – mot alla odds.

– Det har definitivt varit värt besväret. Det är en så unik och snygg bil att det var värt bekymret, säger Michèl Annink.

– Det känns väldigt skönt att få köra den.

I slutet av mars i år auktionerades de allra sista Saab-bilarna ut ur biltillverkarens konkursbo.

Den nya modellen Saab 9-5 Sportcombi hann aldrig komma i serieproduktion och för Saab-nördar fanns chansen att lägga vantarna på riktigt sällsynta bilar.

Det fanns ett problem, 9-5 Sportcombi fick inte köras på allmän väg eftersom modellen hann aldrig bli typregistrerad innan konkursen. Dessutom var vissa av bilarna registrerade som provbilar.

Men det hindrade inte stockholmsbon och entusiasten Michèl Annink från att köpa den nästintill unika 9-5:an.

Och nu efter tio månaders jobb och kamp så har han nu fått bilen godkänd mot alla odds och han får köra den på svenska vägar. Det gör honom unik.

Michèl Annink säger att han utforskade alla möjligheter som fanns för att få köra bilen i Sverige och tillslut åkte han till Tyskland där han fick bilen godkänd. Men i Sverige var det ändå stopp.

– Men jag överklagade beslutet och fick rätt för en vecka sedan. Nu har jag åkt tillbaka till bilprovningen och fått bilen godkänd.

– Det här är en fullständigt unik bil och en fantastisk bil som man verkligen vill ha. Då var frågan mindre viktig om man fick köra den från dag ett.