10/11

Ett år på Svensktoppen för Mando Diao!

15 min

Mando Diao firar nu ett år på Svensktoppen. Det var just den här helgen för ett år sen som "Strövtåg i hembygden" gick rakt in på förstaplatsen.

- Det är helt fantastiskt, vi trodde inte ens att låten skulle gå in överhuvudtaget, konstaterar Björn Dixgård och Mats Björke som nu tillhör den exklusiva skara artister som fått smaka på den omtalade svensktoppstårtan.

Inte heller Magnus Uggla gick lottlös från veckans sändning. Han fick äntligen sitt pris från omröstningen av bästa låttext någonsin på Svensktoppen, ett notställ som nu genomgått en total uppfräschning.

- Det är ju jättefint! Jag ska kolla om jag kan få ha det själv hemma eller om jag ska ha delad vårdnad med Olle Ljungström. Olle är ju egentlig upphovsman till "Jag och min far".

Timo Räisänen blev veckans enda nykomling. Han går rakt in på femteplatsen med sin nytolkning av den gamla svensktoppsklassikern "Lyckliga Gatan". Det innebar dock att Veronica Maggio fick lämna listan efter bara tre veckor med "Sergels Torg".

Veckans nya utmanare är Kim Cesarion med "Undressed", Meja med "Blame it on the shadows" och Ebbot Lundberg med "Dansa på min grav".

Kul kuriosa

12 låtar har genom Svensktoppens historia legat längre än ett år på listan. De är:

 1. Du är min man 278 veckor
 2. Om du lämnade mig nu  240 veckor
 3. Håll mitt hjärta  142 veckor
 4. Guldet blev till sand  110 veckor
 5. I did it for love  97 veckor
 6. En dag i sänder  79 veckor
 7. Till min kära  73 veckor
 8. Två mörka ögon  71 veckor
 9. Gabriellas sång  68 veckor
 10. De sista ljuva åren  65 veckor
 11. Curly Sue  54 veckor
 12. Strövtåg i hembygden  53 veckor