Blekinge

Försvaret slarvar med att ta fram alternativ till nerläggning av kåren

1:36 min

Riksdagsledamoten Annika Engblom (M) är kritisk till att Försvarsmakten inte har tagit fram alternativ till en nerläggning av Marinens musikkår. Försvarsmakten har haft sedan i våras på sig, säger Annicka Engblom, som tycker att försvarsledningen visar prov på både slarv och nonchalans.

– Ingen ordentlig grundlig konsekvensmässig eller ekonomisk analys har gjorts och det har inte heller tagits fram alternativ. Inget av detta har skett i frågan om musikkåren, säger hon.

Upprörd
Grunden till Annicka Engbloms upprördhet ligger bland annat i att brigadgeneralen Stefan Andersson på Högkvarteret sagt att för att klara tidsplanen finns inte tid att utreda alternativ till en nerläggning av Marinens Musikkår.

Detta trots att chefen för Livgardet fått i uppgift att lägga fram just sådana alternativ och då kommit fram till att det vore rimligare att ta bort 25 så kallade musiksoldater.

Militärer
De är i grunden militärer till skillnad från de civilanställda heltidsmusikerna och de flesta musiksoldattjänsterna är ändå vakanta.

Ett fullt rimligt alternativ, enligt Annicka Engblom.

– Man har ju rekryteringsproblem idag och jag begriper inte varför man inte från Högkvarteret vill kika på det här också, säger hon.

Delvis rätt
Och planeringschefen på Högkvarteret, Fredrik Robertsson, ger nu Annicka Engblom delvis rätt. Det finns tid att utreda alternativ, fast inte just nu.

– Vi är inte så långt framme i processen ännu att vi har kommit till vilka alternativ som finns, säger han.

Fredrik Robertsson tycker inte det är motsägelsefullt att han och Stefan Andersson kan komma till helt olika slutsats.

– Nja, så skulle inte jag tolka det utan vi har lite olika roller här, säger Fredrik Robertsson.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se