Polis utrymde tv-hus i Grekland

I Greklands huvudstad Aten stormade polisen i morse den statliga radio och tv-stationen ERT och stoppade alla sändningar.

ERT har varit ockuperad av journalister sedan staten avskedade alla anställda i juni i år.

Tidigt i morse stormade grekisk kravallpolis den statliga radio och tv-stationen ERT i Aten i Grekland, och stoppade alla sändningar.

I en gryningsräd överraskades de 200 journalisterna inne på ERT av kravallpolis med tårgas. Polisen hade bildat en ring runt tv-byggnaden och genomsökte sedan rum för rum. De protesterande journalisterna, som fortsatt sändningar på webben, greps.

Det var i juni i år som de 2 600 anställda på statliga ERT fick besked att deras verksamhet var för dyr för det krisande Grekland, och att alla sändningar omedelbart skulle upphöra.

Men sedan dess har ett par hundra personer  i protest ockuperat byggnaden och fortsatt sända via internet.

Den grekiska staten möttes av starka protester, inte minst från den europeiska radioorganisationen EBU, som också vägrade att acceptera att ett nytt statligt tv-bolag skulle sända från Grekland. Ett bolag med 500 anställda som i ett par månaders tid sänt gamla svart-vita program.

Stängningen av ERT orsakade en regeringskris i Grekland, och protesterna har varit många och högljudda. När nu de sista protesterande journalisterna greps och tvingades ut från den ockuperade byggnaden så väcker det en ny ilska.

Det redan så demonstrationsvana Grekland, kommer att få se nya demonstrationer i eftermiddag.