Vårens meteoritnedslag startade för 2000 år sen

1:09 min

Meteoriten som kom in över Ryssland i februari började sin resa i asteoridbältet. Det är ett av alla de resultat som presenteras i de första fullständiga vetenskapliga rapporterna kring nedslaget i Tjeljabinsk vid Uralbergen.

– Den samanlagda bedömningen är att det var en kropp på 20 meter som kom in med en hastighet på 19 kilometer i sekunden i en väldigt flack bana, säger Johan Kero, är forskare på Institutet för rymdfysik i Kiruna

Den här meteoren spelades in på video och registrerades av flera olika mätinstrument världen över. Aldrig tidigare har forskare haft så mycket data när det gäller en sten som krockar med jorden.

Enligt Johan Kero är ett av de mest spännande resultaten att man kunnat bestämma stenens ursprung, eftersom stenens bana har kunnat spåras bakåt.

Resultaten pekar på att det började med en krock i asteroidbältet mellan mars och jupiter för ca 2000 år sen och en stor asteorid delades i flera mindre bitar. En av de bitarna överaskade oss sen här på jorden den 15 februari i år, och kan nu analyseras.

Att ha en sån här asteoridbit där man känner dess ursprung är helt unikt och om man skulle vilja göra en liknande planerad studie skulle man behöva bygga en satellit, skjuta upp den, skicka ut den till asteoridbältet, ta materialprover och få med proverna tillbaka.

Referens:
doi:10.1038/nature12671
doi:10.1038/nature12741
doi:10.1126/science.1242642