Eleverna blir sämre av dålig luft i skolan

1:58 min

Många kommuner är dåliga på att se till att det är bra luft i skolorna. Det säger idag TV4:s nyheter som har undersökt saken. Kommunerna eller den som äger skolan har ansvar för att se till att ventilationen i skolan fungerar och att luften är bra. Men många struntar i att undersöka och göra något åt ventilationen. Nu kräver myndigheten Arbetsmiljöverket att dålig ventilation ska bytas ut, eller förbättras, annars finns risken att elever och lärare blir sjuka av luften.

- Dålig luft på sikt anser vi genererar ohälsa och särskilt då för känsliga personer och allergiker, säger Adam Jansson som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket till TV4:s nyheter.

Ventilationssystemen i klassrummen ska byta ut gammal och dålig luft och mot ny frisk luft. Nu har journalister på TV4 undersökt hur det är med luften i skolor på olika platser i Sverige. I många skolor var det alldeles för dålig ventilation, så att luften var dålig. Till exempel kunde det vara för lite syre i luften, och det är något som man blir väldigt trött av.

Smuts och damm istället för frisk luft
Ett annat problem var att städningen i skolan också kunde vara dålig så att ventilationen fungerade sämre. Så var det på Murgårdsskolan i Sandviken där eleven Ida Woxlin går. I ventilationen där den friska luften skulle komma in i barnens klassrum var det fullt av smuts och damm.

Ida Woxlin säger att hon ofta får huvudvärk och måste ta värktabletter på grund av den dåliga luften i skolan:
- Huvudet känns bara så tungt, det trycker bakom ögonen och man blir så trött bara, berättar Ida Woxlin för TV4.

Forskare i vårt grannland Danmark har undersökt hur luften i skolorna påverkar elever. Forskarna upptäckte att elever orkade mindre och fick sämre resultat i skolan om luften där var dålig. Om luften i skolan istället är bra, så blir eleverna piggare och bättre i skolan, visar den danska forskningen.

Luften i klassrummet kan också bli sämre av att det är för många elever där. Myndigheten Arbetsmiljöverket kräver nu att kommuner och andra som äger skolbyggnader ska se till att de som är i skolan får bra luft:
- Det behövs alltså att man minskar klasstorlekar, gruppstorlekar eller att man förstärker ventilationsutrustningen, säger Adam Jansson på Arbetsmiljöverket till TV4:s nyheter.