Kraftig tyfon slår till mot Filippinerna

1:29 min

Den värsta stormen som världen sett har dragit in över Filippinernas kust och hotar tolv miljoner människor. 


Tyfonen Haiyan klassas som en femma på en femgradig skala, och hotar direkt tolv miljoner människor, enligt filippinska myndigheter.

Med vågor över fem meter höga, som drivs fram av vindar som mäter upp emot 80 meter per sekund, slår nu tyfonen Haiyan in över Filippinernas låga kuster.

Det är vindbyar som knäcker träd som tändstickor, sliter av tak - många av dem i korrugerad plåt som virvlar iväg som livsfarliga frisbeeskivor, och orsakar stora översvämningar, med vågor och översvämmade floder.

Tolv miljoner människor hotas direkt av tyfonens framfart, som om någon timma kan nå Filippinernas andra största stad, Cebu, innan den sveper vidare norrut över landet.

Tyfonen Haiyan, eller Yolanda, som den är döpt till lokalt, befaras bli den värsta stormen som någonsin har observerats. Och även om Filippinerna är vant vid tyfoner - omkring 20 stycken bara i år - så är denna storm någonting som ingen har upplevt förr.

Omkring en miljon invånare längs kusten har redan sökt skydd - framförallt i skolor vars byggnader de hoppas skall skydda dem. Men det är ett hårt drabbat område som nu får ta första stöten; som ännu inte har byggts upp igen från en tyfon för två år sedan och en kraftig jordbävning förra månaden.

Filippinernas myndigheter har försökt förbereda sig och ordna skyddsplatser och evakuerat tusentals människor, men redan nu är kommunikationerna avskurna med de först drabbade områdena.

Tyfonen Haiyan breder ut sig över två tredjedelar av Filippinerna, men kommer troligen att passera norr om huvudstaden Manilla, innan den tar ny fart över havet på en väg som så småningom kommer att nå Vietnam.