Löfven öppnar för brett samarbete

7:11 min

Socialdemokraterna tänker gå till val ensamma - men om S skulle vinna valet är de beredda att samarbeta över blockgränsen med alla partier utom Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det är viktigt att väljarna får säga sitt. Socialdemokraterna vill gå till val själva, på vårt valmanifest med våra prioriteringar. Vi siktar på ett bilda en socialdemokratiskt ledd regering och för att ta ansvar för Sverige vill vi också öppna dörrarna för bredare samarbete över blockgränserna, säger Stefan Löfven till Ekot.

Kan du utveckla det, att ni kan tänka er att samarbeta med vem som helst i stort sett?

– Vi har Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner. Vi har också ett bra samarbete med Vänsterpartiet. Vi ser också över blockgränserna och kan exempelvis ha ett samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet. Det är två partier som vi har haft överenskommelser med.

Med tio månader kvar till valet ger Socialdemokraterna besked i regeringsfrågan. I en artikel på DN-debatt gör partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin klart att S går till val ensamma, men utesluter inte samarbete med något parti - med undantag av Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna står för en ideologi som är långt ifrån vår människosyn. Det skiljer sig totalt från Socialdemokraterna. Därför blir det aldrig aktuellt med något samarbete.

Samtidigt håller Stefan Löfven ett samarbete med Moderaterna som osannolikt, och det är till de borgerliga småpartierna - i första hand till Folkpartiet och Centerpartiet - som S sträcker ut en hand. Socialdemokraterna markerar också starkt avstånd mot blockpolitiken, och Stefan Löfven skräder inte orden.

– Blockpolitiken är fördummande för svensk politik. Jag är övertygad om att svenska folket inte vill ha en cementerad blockpolitik, därför tycker jag att det är konstigt att Fredrik Reinfeldt så ihärdigt håller i och vill cementera just blockpolitiken. Den ger dessutom Sverigedemokraterna den vågmästarroll som de faktiskt vill ha. Ett oförtjänt inflytande som de inte ska ha.

Det är en stark regering som är målet. Men säger Stefan Löfven, en stark regering behöver nödvändigtvis vara en majoritetsregering, säger Stefan Löfven som inte vill lova några ministerposter till några partier:

– En stark minoritetsregering den kan också se till att förhandla i riksdagen så att man får en majoritet för sina förslag. Det är viktigt att Sverigedemokraterna inte får en vågmästarroll.

När ni pratar om samarbete så behöver det inte betyda att de får en plats i regeringen?

– Jag lovar inte ut några ministerposter över huvudtaget, väljarna ska säga sitt, säger Stefan Löfven.

Skulle du vilja se ett samarbete över blockgränserna efter nästa val? Kommentera artikeln nedan.