FP och C sågar Löfvens utspel om samarbete

1:59 min

Folkpartiets partiledare Jan Björklund sågar S-ledaren Stefan Löfvens utspel om ett blocköverskridande samarbete efter valet. Folkpartiet och centerpartiet sågar utspelet från Stefan Löfven.

– Innehållet är snömos. Vad Socialdemokraterna vill i regeringsfrågan är precis lika oklart efter artikeln som det var före, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Hur kommer det sig att du så kategoriskt avfärdar ett samarbete med Socialdemokraterna?

– Vårt landsmöte nästa vecka kommer att ta ställning till regeringsfrågan men partiledningens förslag är att vi går till val på att Alliansregeringen ska bli återvald och det bedömer jag kommer att ha starkt stöd på landsmötet. Misslyckas det går Folkpartiet i opposition och då får de rödgröna ta regeringsansvar, säger Jan Björklund.

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf sågar utspelet från Stefan Löfven.

– Det är en ensam Stefan Löfven som nu spolar Miljöpartiet, säger nej till Vänsterpartiet och söker med håven på andra sidan blockgränsen. Jag kan inte förstå detta, mitt nej står fast. Centerpartiet kommer att gå till val tillsammans med Alliansen och förlorar vi valet kommer vi att gå i opposition, säger Annie Lööf.

Ditt beslut att inte regera med Socialdemokraterna kommer att stå fast efter valet 2014?

– Definitivt, det finns tre saker jag tycker riktigt illa om, det är socialism, arrogans och män som inte förstår ett nej. Jag kan inte räkna alla de nej som jag har sagt till Stefan Löfven på ett samarbete, säger Annie Lööf.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt träffade Stefan Löfven i dag och fick ta del av innehållet i dagens debattartikel. Så här säger han om utspelet:

– Det här gör att Socialdemokraterna har två olika spår. Antingen kan det bli en rödgrön regering med Vänsterpartiet och det är vad vi vill se. Det är vi i dag det enda partiet som är för och som lovar att det inte blir några borgerliga ministrar i regeringen. Eller så öppnar man för att regera med delar av Alliansregeringen efter valet, även om Stefan Löfven blir statsminister. Det tror vi är en mycket sämre lösning för då blir det ingen större skillnad mot dagens politik, säger Jonas Sjöstedt.

Matilda Westerman, pressekreterare hos Miljöpartiets språkrör, säger till TT att partiet avvaktar med att kommentera S-beskedet.

– Men vi kommer att uttala oss senare under morgonen, säger hon vid femtiden.

Från Moderaternas presstjänst kom liknande besked.

TT har inte lyckats nå någon företrädare för Kristdemokraterna under natten och morgonen.