Dålig hygien stängde skolkök i Nacka

1:24 min

Miljöenheten i Nacka har under hösten stängt ett, och riktar kritik mot två skolkök i kommunen för dålig hygien. Dessutom har skolorna anmälts till arbetsmiljöverket för att det är dålig arbetsmiljö på skolorna.

– Det rör sig om sprickor i kaklet i köken och olika typer av skadedjur som kunnat frodas i de här sprickorna och mögel som har kunnat växa och sprida sig till skolmaten vilken riskerar skolbarnens hälsa, säger Khashayar Farmanbar som är socialdemokratiskt oppositionskommunalråd i Nacka.

Miljöenheten i Nacka har under hösten stängt köket i Duvnäs skola och utfärdat förelägganden när det gäller köken vid Skuru skola och Sigfridsborgsskolan. Skälet är att köken inte uppfyller de hygieniska kraven. Men det är inte bara hygienen som är dåliga på skolorna, även arbetsmiljön är dålig berättar Khashayar Farmanbar.
– Det här blir ju ett arbetsmiljöproblem för de som jobbar där, och även för eleverna som är där varje dag, säger Khashayar Farmanbar.

Socialdemokraterna säger att roten till problemen är att kommunen under många år eftersatt underhållet i skolorna. Moderaten Mats Gerdau som är kommunstyrelsens ordförande i Nacka håller med om att underhållet av skolorna måste bli bättre.
– Det är bristande underhåll under tidigare år så därför ökar vi anslagen till skolorna för underhåll med upp mot 50 miljoner kronor under tre år, säger Mats Gerdau.

Varför satsas pengarna först när det gått så långt att skolkök stängs?
– Jag kan inte svara på vad det beror på men det vikiga är att man åtgärdar det och har en bra planering framöver och att de andra skolköken ska vara bra för eleverna och för de som jobbar där, säger Mats Gerdau.