Tyfoner, cykloner och orkaner – vad är skillnaden?

Filippinerna är ett av världens mest drabbade länder när det kommer till tyfoner. Men de senaste åren har kraftiga oväder drabbat olika delar av världen. Läs om några av dem. Och vad är egentligen skillnaden mellan en tyfon, cyklon och en orkan?

Filippinerna har ett tropiskt regnrikt klimat med en årsmedeltemperatur på 24–29 °C i större delen av landet.

Året kan indelas i en torr säsong december–maj och en våt resten av året. Under den förra kan temperaturen stiga så högt som till 38 °C, och under regnperioden någon gång sjunka till 6 °C.

Mest regn faller på östra kusterna, 3 860 mm per år längst i söder; i Manila 1 800 mm per år.

Under perioden juni–november, men mest i september, träffas östkusterna ofta av tropiska orkaner, alltså tyfoner, som bildas öster om Filippinerna, och somliga år uppgår till ett 30-tal. Detta gör Filippinerna till jordens orkanrikaste område.

Några av de senaste årens mest förödade orkaner har varit:

September 2013: Orkanerna Ingrid och Manuel drabbar Mexiko från både öst och väst. Upp emot 160 människor dog, och 1,7 miljoner personer drabbades.

December 2012: Tyfonen Bopha drabbar regionen Mindanao i Filippinerna. 1 900 människor omkom eller har rapporterats som saknade.

Oktober 2012: Orkanen Sandy slår till mot Haiti och Kuba innan den orsakar stora skador på USA:s östkust. Upp emot 200 personer dog i USA och ett 70-tal på de karibiska öarna.

December 2011: Tyfonen Washi dödar över 1 000 personer på Mindanao i Filippinerna.

Orkaner kallas de kraftiga stormvindar som bildas på Atlanten, tyfoner de som bildas i nordvästra Stilla havet och Östasien, och cykloner vid Oceanien och Indiska oceanen.

Ekot/ne.se/TT