Fel på livsviktig adrenalinspruta

1:27 min

Läkemedelsverket varnar för att det kan vara fel på de livräddande sprutor med adrenalin som många allergiker alltid bär med sig. Vissa sprutar inte ut något läkemedel, och det kan bli livsfarligt för patienten.

– En allergichock i sig kan innebära en fara för patientens liv, och fungerar inte läkemedlet så är det självklart så att det finns en risk, säger Anita Ekbom Schnell på Läkemedelsverket.

Det handlar om adrenalinpennan Jext som vissa allergiker alltid bär med sig för att kunna stoppa en kraftig allergireaktion i tid. Varje år säljs 24 000 sprutor i Sverige. En kontroll visade att en spruta på 3 000 inte sprutar ut något läkemedel. Även om felet är sällsynt kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. Läkemedelsverket rekommenderar nu att man ska se till att ha två sprutor med sig.

– Man ska se till att man har två pennor med sig. Det här är ett läkemedel som de flesta allergiker, som har den här allvarliga formen av allergi, alltid bär med sig. Då ska man se till att man har två pennor, säger Anita Ekbom Schnell.

Men trots att rekommendationen är livsviktig är det inte säkert att den når alla som bär sprutorna. Maritha Sedvallson på Astma- och Allergiförbundet efterlyser ett varningssystem.

– Det här är ju ett läkemedel som man får eftersom man får livshotande reaktioner. Jag tycker att det borde finnas något system där man finns registrerad när man får det utskrivet. När det händer sådana här saker skulle man kunna få ett meddelande, en uppringning eller liknande att man måste vara på sin vakt och att man ska bära två pennor med sig, säger hon.

Elsa Helin

elsa.helin@sverigesradio.se