Haitier kan förlora medborgarskap i Dominikanska republiken

1:30 min

Minst 24 000 personer kan förlora sitt medborgarskap i Dominikanska republiken efter ett beslut i landets författningsdomstol. Det rör sig framför allt om barn till haitiska immigranter som inte registrerats ordentligt enligt myndigheterna.

Människorättsorganisationer protesterar nu mot beslutet.

Santiago Canton är bara en av alla människorättsaktivister som vänder sig emot författningsdomstolens beslut. I en intervju med spanskspråkiga CNN säger han att domen kan påverka upp till en kvarts miljon immigranter och barn till immigranter i Dominikanska republiken.

Enligt regeringen är det färre – drygt 24 000 människor som kan förlora sitt medborgarskap. En överväldigande majoritet av dem är haitier och har kommit in illegalt över gränsen, vissa för många år sedan för att arbeta på sockerfälten i grannlandet.

Domstolens utslag är retroaktivt och innebär att alla immigranter och barn till immigranter som är födda efter 1929 kommer förlora sitt medborgarskap om de inte registrerat sig ordentligt – en process som är mycket komplicerad enligt människorättsorganisationer.

Domstolen anser att Dominikanska republikens grundlag från 2010 inte automatiskt ger medborgarskap till människor som invandrat eller till invandrares barn. Domen kom redan i september men först nu står det klart hur den ska tolkas i praktiken.

Många befarar att beslutet kommer innebära utvisning av människor som levt hela sina liv i Dominikanska republiken. Men regeringen har lovat att alla som kan bevisa att dom har sina rötter i landet kommer få stanna. Hur det ska avgöras är ännu oklart.

Lotten Collin, Rio de Janeiro

lotten.collin@sverigesradio.se