Dyra simskolor i Örebro kan bli klassfråga

2:19 min

Att lära barn simma har blivit en bra affär för vissa företag, som gör miljonvinster. Samtidigt varnar Svenska Livräddningssällskapet för att de höga kostnaderna för simundervisningen kan göra simkunnigheten till en klassfråga.

– När det gäller just prissättningen på simskolor börjar det bli en klassfråga, med tanke på den skillnaden som finns och man på vissa håll tar väldigt bra betalt för sina simskolor, säger Karin Brand generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.

En simskola kan ta 200 kronor, eller lite mer, per 30 minuerslektion. Det gäller inte enbart i Stockholm och Göteborg, utan även i Västerås, Örebro och Uppsala.

Eftersom kurserna ofta är lagda så att det blir två per termin, kan summan för ett helt år bli drygt 6 000 kronor.

– Jag tycker faktiskt inte att det är rimligt, säger Susanna i Stockholm, som har sin fyraåring i simskola. Hon är nöjd med undervisningen, men inte med priset.

– När jag själv tränar, köper jag ett klippkort för 75 kronor per gång, och då är det en timme, min dotters halvtimme kostar 200 kronor, alltså 400 kronor i timmen, säger hon.

Flera företag som specialiserat sig på simundervisning för barn gör goda affärer. För det tiotal företag Ekot tittat på boksluten, finns det väldigt få förlustår.

Tittar man på de största företagen som anordnar simskolor, är vinsten ständigt från en halv miljon, till som högst nästan 2,3 miljoner kronor. Och det på en omsättning som är lägre än 10 miljoner kronor.

Ser man bara till vinstsiffrorna har alltså mellan 10 och 25 kronor av varje hundralapp i simskoleavgift varit vinst.

Från branschorganisationen, Simskoleförbundet för baby och barn, säger man att det inte är några stora vinster att göra i branschen på de flesta håll, och att konkurrensen med exempelvis simskolor som drivs av föreningar är hård.

Enligt läroplanen har skolan uppgift att se till att barn lär sig simma, men det är sjätte klass som är avstämningspunkt.

När barnen börjar lära sig simma varierar från kommun till kommun, men i 40 procent av fallen är det i andra klass, enligt skolverkets statistik, vilket gör att den förälder som vill se till att barnen lär sig simma tidigare får ta större eget ansvar.

– Ju tidigare man börjar, desto bättre blir måluppfyllelsen, säger Lars-Åke Bäckman, undervisningsråd på Skolverket.

 – Det pekar på att det är viktigt att så tidigt som möjligt börja med simundervisningen, och att man också har kontinuerlig simundervisning under hela grundskoletiden.