Katastrofhjälp på väg till Tacloban

1:32 min

Katastrofhjälp är nu på väg till de överlevande efter tyfonen på Filippinerna, från många håll. Ett av de första utländska team som ska finnas på plats på landsbygden är Skandinaviska Barnmissionen.

– Vi har inte tänkt att etablera oss centralt i Tacloban. Där är så raserat och fördärvat och svårt att ta sig både in och ut, och så finns där rätt mycket människor och organisationer. Vi kommer att försöka etablera oss, om, man får ju säga om, vår barnby står kvar, en och en halv mil från Tacloban. Bygga vårt läger där, utgå därifrån och hjälpa till där vi kan, säger missionschef Bo Wallenberg

Flera hjälporganisationer på plats i Tacloban vittnar om svårigheterna att just nå ut från den raserade staden, till den omgivande landsbygden dit många människor i flydde, undan tyfonvindarna och de höga vågorna.

Skandinaviska Barnmissionen byggde en by med 400 hus drygt en mil utanför Tacloban för 13 år sedan, efter en annan svår tyfon. Den utformades för att kunna stå emot hårda vindar, vara oåtkomlig för vågor och de jordskred som brukar följa någon vecka efter tyfoner. Där hoppas Barnmissionen kunna ha sin bas under minst sex månader.

Eftersom de arbetat i Filippinerna i över 30 år och har myndigheternas förtroende får de skicka med ett katastrofteam på det Herculesplan som den filippinska motsvarigheten till Räddningsverket flyger ner till Tacloban tidigt i morgon bitti, lokal tid.

Bo Wallenberg är själv på väg till Manilla och ska sedan följa med Barnmissionens fordonskolonn ner till barnbyn.

– I morgon köper vi en massa generatorer och annat som gör att vi kan få elektricitet och börja jobba oavsett var vi hamnar. För elnätet kommer det nog att ta ganska lång tid innan de får ordning på, säger han.

Birgitta Johansson

birgitta.johansson@sverigesradio.se