Unik rättegång om fildelning i Göteborg

1:36 min

I dag börjar en unik rättegång i Göteborg tingsrätt, där en svensk står åtalad för att ha fildelat världsartisten Beyoncés album "4" illegalt via fildelningssajten The Pirate Bay.

Det handlar om ett album som delats på nätet hela 16 dagar innan det planerade albumsläppet på marknaden.

– Han har laddat hem och samtidigt tillgängliggjort för andra ett album med artisten Beyoncé, säger åklagare Henrik Rasmusson.

Albumet "4" delades ut via The Pirate Bay den 8 juni 2011, 16 dagar före utsatt skivsläpp. Bland låtarna fans "Best Thing I Never Had".

Det är musikbolaget Sony Music Entertainment i Sverige som är målsägande och bevisinhämtningen gjordes av rättighetsorganisationen IFPI.

Hur mannen kommit över albumet är oklar. Han förnekar brott.

– Det är vad jag vet första gången som ett åtal når tingsrätten och domstol som gäller när ett album, film eller material överhuvudtaget släppts före release-datum en så kallad pre-release, säger Henrik Rasmusson.

Musikbolaget har tidigare ställt ett skadestånd krav på den misstänkta mannen för delningen av albumet med tolv låtar. Det ska ha legat på 1,5 miljoner kronor. Men skadeståndet är i nuläget är tillbakadraget, enligt åklagaren.

Mannen är inte misstänkt för att vara den som först spridit albumet. Men eftersom att han delar det så pass tidigt och innan det släppts på marknaden så ska det ses som extra allvarligt enlig åklagaren Henrik Rasmusson.

– Jag har ännu inte bestämt om jag kommer att yrka på fängelse eller villkorlig dom, säger han.

Har Beyoncé själv sagt något om det här fallet?

– Inte vad jag vet.