Katastrofen i Filippinerna

Svensken Roger Waage berättar om hur de tog skydd under tyfonen på Filippinerna

5:02 min

Tyfonen Haiyan slog till i helgen och beskrivs som landets värsta naturkatastrof någonsin. Minst tiotusen människor är döda och miljontals människor behöver hjälp. Hundratusentals hem är förstörda, hela samhällen sveptes bort av ovädret. En av de drabbade öarna är Coron, 31 mil från Manilla. Roger Waage från Karlstad som befinner sig där berättar om den dramatiska händelsen när tyfonen kom.

– Det är svårt att förklara hur det var att uppleva en tyfon. Det var en mardröm, helt surrealistiskt, säger Roger Waage. Före tyfonen märkte vi att vinden började tillta. Det kom regnbyar och det började blåsa kraftigt. Vi barrikaderade oss på ett byggcenter. Vi är ju priviligierade och befann oss i en betongbyggnad ett 30-tal meter från stranden. Vi la handdukar under dörrarna och höll oss ifrån fönsterna. Sen blev det alldeles stilla och tyst i tio minuter och sedan satte det fart igen. Då rasade många byggnader runt omkring. Vi hörde hur det slog emot huset, berättar Roger Waage.

Hur ser staden ut runtomkring?

– Den är i mångt och mycket raserad. Alla byggnader har någon form av skador. Det är i vanliga fall ett vackert område med grönska och träd och enkla byggnader. Allt har ryckts upp. Det är en väldigt konstig känsla.

Hur hanterar befolkningen i Coron den här katastrofen?

– Man är ganska vana vid oväder men något liknande har man aldrig sett. Jag är oerhört imponerad. Det tog inte många minuter innan folk var ute på gatorna för att hjälpa till. Först gick de runt och letade igenom byggnader. Alla går ut om de kan och hjälpa till.

Förödelsen ju enorm, det är fasansfulla bilder vi får se. Vilken hjälp får människor?

– Det börjar komma in viss hjälp med helikopter men det behövs mer, inte minst mat och vatten till människor, berättar  Roger Waage från Karlstad.

Ni har ju en båt som skulle kunna användas till räddningsarbete?

– Tanken är ju att vi ska kunna ta oss till områden där vi inte har hört något ifrån. Men vi har inte hört något om vi kan åka iväg vilket känns frustrerat, säger Roger Waage.  

SMS:a ORKAN till 72 999 för att bidra med 50 kr eller använd Radiohjälpens pg 90 1950-6.