SVERIGE

C håller inte med Björklund

2:02 min

Centerpartiet vill inte stoppa riskkapitalbolag inom vård och omsorg, något som folkpartiledaren Jan Björklund föreslog i går. Anders W Jonsson, gruppledare för centern i riksdagen, tycker att Björklund går åt fel håll.

– Vi ska ha stentuffa krav på kvalitet, men att börja sortera efter ägandeform styr helt och hållet fel. Det finns framstående vårdgivare i Sverige, exempelvis S:t Görans sjukhus eller dialysavdelningen i Visby, som har enastående hög kvalitet och som i bakgrunden ägs av riskkapitalbolag, och samtidigt finns det sjukvårdsenheter som drivs med mycket dålig kvalitet som ägs av landsting, säger Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson.

Det var i SVT:s Rapport som Jan Björklund i går sa att han och Folkpartiet nu också vill ha bort rikskapitalbolagen som ägare inom vård och omsorg, precis som partiet sedan tidigare vill ha bort dem inom skolan.

– Vi kräver att de som ska vara ägare av företag inom vård- och omsorgssektorn, de ska ha ett långsiktigt ägande. De som inte har det och bara vill vara inne tre, fyra, fem år för att sedan sälja med största möjliga förtjänst, de kommer inte få tillstånd att ägna sig åt detta, sa Björklund.

Exakt hur det ska gå till är oklart. I förra veckan gav också moderata finansminister Anders Borg ett liknande besked när han sa att riskkapitalbolag  "inte....är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden", och Borg nämnde då tio år som en lämplig gräns för långsiktigt ägande. En ägarutredning tittar just nu på frågan, men har ännu inte lämnat något förslag.

Helt klart är att Centerpartiet har en annan syn än Folkpartiet och finansministern. Gruppledaren Anders W Jonsson betonar i stället långsiktighet i det konkreta arbetet inom vård- och äldreomsorg, och där brister också många landsting menar han. Så något enigt regeringsförslag om att stoppa riskkapitalbolag tror han inte på.

– Jag tror att vi kommer kunna enas kring att vi måste ställa mycket högre krav på kvalitet och långsiktighet inom svensk sjukvård och omsorg.  Men att vi skulle börja sortera utifrån ägandeform, det har jag svårt att se att vi skulle kunna nå en enighet kring, säger han.

Ekot