Besvikelse över landstingets beslut om UCC

1:16 min

Efter många vändor fram och tillbaka står det nu klart att det inte blir något avtal mellan Akademiska sjukhuset i Uppsala och den privatägda cancerkliniken UCC. Susanne Svahn, operationssjuksköterska och verkställande direktör för UCC är besviken på landstingets beslut.

I helgen gick Alliansen i landstinget ut med att de möten som skett inte varit tillräckligt konstruktiva för att leda fram till ett samarbete och att lagen står i vägen för att sluta ett avtal med UCC.

– Det är väl ett sätt att svära sig fri inför folket och för patienterna. Här vill inte han [Erik Weiman red.anm.] ta något ansvar i det stora hela, utan han hävdar att juridiken får stå till svar, säger Susanne Svahn.

Enligt landstingsråden står lagen i vägen för att sluta ett avtal med UCC. Såhär sa moderaternas landstingsråd Erik Weiman i Upplandsnytt igår.

– Vi har arbetat väldigt hårt med den här frågan, vi har lagt ner väldigt mycket kraft på att hitta olika framkomlighetsmöjligheter.

Sedan den privata kliniken öppnade har landstinget fått mycket kritik för att patienter från Uppsala län med bukhinnecancer inte  kunnat få remiss till Uppsala Cancer Clinic, samtidigt som patienter från ett antal andra landsting remitterats dit.

Från Akademiska sjukuset har man hävdat att sjukhuset klarar den typen av operationer lika bra och att operationerna dessutom blir patientsäkrare där tack vare närheten till akutinsatser vid komplikationer.

Och efter många turer så meddelade alltså landstingsledningen att det inte blir något avtal med kliniken.

– Jag tror att det kommer an till rädsla, rädsla för att göra någonting som man inte gjort förut, säger Susanne Svahn.

Vad kommer det här innebära för er verksamhet?

– Det visar sig. Vi får ju fortfarande remisser från övriga Sverige, och det hoppas jag att vi fortsätter att få.