Därför söker Sverige OS 2022

Stockholm och Åre ska söka vinterspelen. Sveriges olympiska kommitté, SOK, meddelade på måndagen att en avsiktsförklaring kommer att lämnas in. Men idrottsministern ställer sig frågande till budgeten.

SOK, Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) har haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen.

– Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte. Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer, säger parterna i ett pressmeddelande.

En formell ansökan kommer lämnas in till IOK den 14 mars 2014, om de fortsatta utredningarna visar att projektet kring OS i Stockholm och Åre håller.

Ansökan ska sedan fördjupas i januari 2015, och då ska också frågan om statliga ekonomiska garantier vara behandlad.

Sveriges idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) är tveksam till det svenska förslagets budget.

– Jag vet att SOK vill arrangera vinter-OS i Stockholm/Åre. Jag tycker det är bra med stora arrangemang, men vi ställer oss frågande till den budget de har tagit fram.

Idrottsministern vill på stående fot inte ge besked om statens inställning till en förlustgaranti för arrangemanget.

– Internationella olympiska kommittén kommer att kräva att staten går in med en förlustgaranti och det finns ingen botten och inget tak på en sådan, så den frågan får vi återkomma till, säger hon.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg om budgeten.

– Utredningen visar att kostnaden för ett OS i Stockholm och Åre är tio miljarder kronor. Nu ska vi granska siffrorna och titta över investeringarna. Den 14 mars ska ansökan vara klar och då ska vi kunna svara på alla IOK:s frågor, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Norska Oslo har sedan tidigare tackat ja till att söka OS 2022. Liksom kinesiska Peking, ukrainska Lviv, polska Krakow. Även Almaty i Kazakstan, spanska Barcelona och Sarajevo i Bosnien Herzegovina har visat intresse.

München däremot, är inte längre med i bilden. Münchenborna röstade på söndagen i en folkomröstning nej till att staden ska söka vinter-OS 2022.

Sverige har inte arrangerat OS sedan sommarspelen 1912* och har misslyckats i sju ansökningar på raken sedan 1984.

*1956 arrangerade Stockholm ridsporten. Melbourne, Australien, arrangerade spelen men på grund av landets karantänregler var man tvungen att flytta ridsportdelen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se