Ubmeje/ Umeå

Nu finns det en ny bok om Umeås historia

För någon timme sedan överlämnade Johan Nordlander-sällskapet jubileumsskriften "Umeå 1314-1414" till kulturhuvudstadsutskottet i Umeå. Boken innehåller över 100 berättelser om Umeå och innehåller ett kapitel sett från ett samiskt perspektiv.

 

Johan Nordlander sällskapet bildades 1979 och verkar för samarbete mellan fackforskare och fritidsforskare. Boken Umeå 1314-2014 är sällskapets hittills största satsning och har tagit mycket tid och kraft,  i sin helhet är den resultatet av ideella insatser.

- Ja, det känns väldigt skönt, jag skiljer mig med glädje från projektet, det har tagit mycket tid och kraft, säger Lars-Erik Edlund ordförande i Johan Nordlander-sällskapet.

Boken innehåller drygt 450 sidor som är skrivna av ett 70-tal författare. Enligt Edlund bjuder den på en hel del nya bilder som forskningsarkivet vid Umeå universitet och Västerbottens Museum har tagit fram.

I boken ges samernas historia utrymme i ett kapitel med sammanlagt fem artiklar. Peter Sköld, Cesam, Umeå universitet berättar om samisk forskning och Olavi Korhonen skriver två kapitel om umesamiskan. Gunnel Rönér Douhan berättar om samisk närvaro, bland annat om renkapplöpning på Haga och renrajd över Tegsbron medan Eva Conradsson, projektledare för Ubmejen biejvie, Samiska veckan berättar om hur det idag ser ut i Umeå, om Umeå sameförening, den samiska veckan och Tráhppie- föreningens kulturhus.

- Man vill ha ett spektrum utav artiklar och historia om Umeås långa historia, 700 år, då gäller det att vaska, var finns det historier att plocka upp och var det finns det folk som kan berätta om det, säger projektledaren Lars-Gunnar Ohlsson.

Ohlsson hoppas att "Umeå 1314-1414" ska väcka intresse till fortsatt arbete med att skriva historia och ser fram emot att se boken i många läsares knän.

- Jag tror att den betyder väldigt mycket, vi har ju varit i kontakt med bokhandeln och de har ju saknat någon bra lättsam litteratur om Umeås historia så de är ju jätteglada över det här.

Ordförande i Umeå kommunstyrelses kulturhuvudstadsutskott, Marie-Louise Rönnmark är glad att Umeås historia nu finns på pränt och tror att boken kommer att betyda mycket, både för umeåbor och tillresande.

- Att följa Umeå sedan 1300-talet kommer att öka nyfikenheten ännu mer och även se till att vi blir mer stolta över vår historia, säger Marie-Louise Rönnmark. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio