Make missnöjd efter utredning av hustrus död

1:28 min

Catalin Westenheim från Skokloster, som dog i sin man Jannes armar för ett drygt år sedan, borde ha genomgått en mer utförlig undersökning när hon sökte vård för smärtor i bröstet. Det visar den utredning som inspektionen för vård och omsorg gjort efter hennes död. Men inspektionen avslutar samtidigt ärendet med att Enköpings lasarett vidtagit åtgärder för att bli bättre, något som Janne Westenheim inte är nöjd med.

– Det är ju bra att de ska lära sig så inga fler blir utsatta för samma sak. Men jag tycker att det är rent förskräckligt hur de lyckas komma undan med en sån sak, Janne Westenheim. 

Upplandsnytt berättade för ett år sedan om Catalin Westenheim, som i juni förra året sökte vård för smärtor i bröstet. Under tre månader träffade hon flera olika läkare, men ingen upptäckte att hon drabbats av en hjärtinfarkt- i journalen beskrivs hon som en lågriskpatient för hjärt-lung-problem.

I september dog hon.

Både hennes man och lasarettet i Enköping anmälde fallet och Inspektionen för vård och omsorg, IVO har granskat det. Och konstaterar att det borde ha gjorts en kranskärlsröntgen bland annat, men att lasarettet tagit det hela på allvar och vidtagit åtgärder för att bli bättre. Det skriver Enköpingsposten idag.

Janne Westenheim, som nu förbereder sig att sälja de hus de bodde i tillsammans tror att hans fru hade kunnat leva idag. 

– Hade de skickat min fru från Enköping till Uppsala, så hade min fru levt i dag. Hon var inte lönsam att rädda, i princip. Det är hårt sagt. Hon var kvinna, hon var över 50. Hon var trafikskadad. Utav de tre så var hon i princip inte värd att rädda. Det är mycket hårt sagt, men så tar jag det, säger Janne Westenheim.