Norskt försök att stänga The Pirate Bay

1:56 min

I Norge ska rättighetsorganisationer nu träffa nätleverantörer för att med en ny lagstiftning få fildelningssajten The Pirate Bay stängd.

Den nya antipiratlagen gör det möjligt för rättighetsinnehavarna att begära att en internetsida stängs utan att man vem som ligger bakom den, om den sprider upphovsrättskyddat material.

– Vi är förberedelseprocessen som vi har varit ett par månader och vi räknar att vi inom kort kommer vara i samtal med flera nätleverantörer i Norge för att stoppa olagliga sidor. Det är ju först och främst The Pirate Bay , säger Willy Johansen, generalsekreterare på upphovsrättsorganisationen Norsk videogramförening.

I början av december räknar rättighetsinnehavarna i Norge med att samtalen med bland andra nätleverantören Telenor. De vill först och främst få ner världens kanske mest kända fildelningssajt The Pirate Bay.

Via domstolen kan rättighetsinnehavarna i Norge sedan i somras kräva att en nätleverantör ska blockera en sajt. Samtidigt är tröskeln för att få en internetsida blockerad i Norge fortfarande hög säger Olav Torvund, advokaten och professor i upphovsrätt.

– För det första måste man bevisa att det är kränkningar av upphovsrätten i stor omfattning, sedan måste domstolen göra en bred avvägning om man ska stänga tillgången mot yttrande och informationsfriheten, säger han.

Vi har sett hur man lyckats använda den befintliga lagstiftningen i Danmark och Finland bland annat för att få nätleverantörer att stoppa sajter. Men det är komplicerat. På samma sätt har man försökt det tidigare i Norge, men misslyckats.

Den nya norska lagstiftningen som ska skydda upphovsrätten på nätet kräver inte att man vet vem som driver till exempel en fildelningssajt för att man ska kunna kräva att nätleverantörerna stänger den.

EU-domstolen tittar nu på om det ska vara okej att blockera sajter på det här sättet som den norska lagstiftningen tillåter. Om det blir okej så kan lagstiftningen kopieras av andra länder, säger Willy Johansen.

– Jag vet att man arbetar med samma lagstiftning i Sverige som man gör i Norge och den svenska rättighetsalliansen är förhållandevis aktiva för att få en ändrad lagstiftning i Sverige, säger han.

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se