Rättegång

Rättegång i Östersund lyfter frågan om arbetsplatsmobbning

1:39 min

För tre års sedan tog socialsekreteraren Lasse Persson sitt liv och i dag började rättegången mot två chefer i Krokoms kommun som är misstänkta för att ha vållat hans död.

För änkan Maria Lundqvist Perssons del handlar det om upprättelse och hon hoppas att fallet i framtiden ska hjälpa människor som mobbas på arbetsplatser.    

 – Det känns bra att det har börjat. Det är förstås jättetungt och nervöst och känslomässigt men det känns mycket bra att det är igång nu, säger hon till P4 Jämtland.

Cheferna åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det är första gången som arbetsmiljölagstiftningen används i den här typen av mål. Peter Bergqvist är änkans advokat och han säger att det är viktigt att arbetsgivarens ansvar när det kommer till mobbning lyfts fram.

– Vi vet att  antalet mobbade på arbetsplatser är ganska stort och vi tror det finns ett stort mörkertal. Det är viktigt att den här frågan lyfts upp. Sedan Maria började sin kamp har hon ställt den frågan på dagordningen och det är på allas läppar i dag. På det sättet har Lars död haft en mening.

 Det är inte bara för Maria och hennes familj som rättegången är viktig. Representanter från flera organisationer som jobbar med vuxenmobbning var på plats i den fullsatta rättsalen i dag. Maria Werme från föreningen stopp- mot kränkande behandling i arbetslivet var en av dem och hon säger att det här fallet kan bli vägledande i deras arbete att motverka mobbning på arbetsplatser.

– Det är en jätteunik situation att det verkligen blir ett åtal. Jag har varit med om att personer som utsatts för mobbning har polisanmält eller stämt arbetsgivaren men det har lagts ner eller blivit uppsägning och avsked. Det har aldrig varit någon arbetsgivare som stått till svars på grund av att de är arbetsmiljöansvariga helt enkelt.