TYFONEN HAIYAN

Väntar på livstecken från katastrofområdet

3:01 min

Grace Andersen i Skövde har inte fått kontakt med sina släktingar i Filippinerna på fem dygn, efter att tyfonen Haiyan drabbade området. Oron hemma i Skövde är stor för vad som kan ha hänt dem. Nu väntar Grace Andersen på ett livstecken.

Tyfonen Haiyan är en av de kraftigaste tropiska cyklonerna någonsin. Provinsen Leyte och staden Tacloban har drabbats särskilt svårt.

Grace Andersens syskon och föräldrar bor i Manila och är i säkerhet. Men värre är det med hennes kusiner, som hon inte vet någonting om i nuläget.

Hon har inte lyckats få någon kontakt med dem de senaste dygnen. Hon har förgäves försökt via Facebook och epost. Och det är jobbigt att sitta hemma i Skövde och inte veta något.

– Jag känner mig jätteledsen och det känns inte bra. Jag är orolig för allting där.

I december har familjen sedan tidigare bokat en resa för att hälsa på släkt och vänner. Det blir besök hos släkten i Manila, men andra platser kommer familjen att avstå ifrån, säger Grace Andersen. Platser som hon vet var vackra och som familjen tyckte om att besöka. Hur det ser ut nu vill hon inte veta.

Bilderna i nyhetssändningarna visar förödelsen i tyfonens spår. Grace Andersen försöker följa nyheterna så mycket hon hinner, men hon vill samtidigt inte göra barnen oroliga och visa att hon är ledsen.

– Jag ser på nyheterna på tv varje dag. Jag gråter och är ledsen när jag tänker på mina kusiner, som vi fortfarande inte har fått någon kontakt med.