Svensk predikar om jihad för unga syrier

2:38 min

En svensk man predikar jihad för unga pojkar på landsbygden utanför staden Aleppo i Syrien. Ekot har tagit del av ett videoklipp där han pratar om att dö för Gud inför en församling med flera barn.

Uppdaterad

Folkrättsprofessor Said Mahmoudi menar att mannen försöker rekrytera barnsoldater.

Men professor emeritus i islamologi, Jan Hjärpe, menar istället att uttrycket är vanligt hos Muslimska brödraskapet och inte ska ses som att svensken uppmanar pojkarna till att gå ut i strid. (Se länk längst ner för hela Jan Hjärpes analys.)

– Ja, den är ju mest bekant som slagord och motto för det Muslimska brödraskapet, säger han.

Vad ska man jämföra det med?

– Det är som när man låter barn upprepa någonting i söndagsskolan, alltså att det är en religiös formel man kan upprepa.

Att rekrytera barn till krig är det brott mot svensk lag och dessutom ett krigsbrott enligt den internationella brottmålsdomstolen ICC.

– Jag vill att alla ska upprepa det här, säg efter mig, manar mannen från Mellansverige. Han står i en moské på den syriska landsbygden, utanför staden Aleppo. Framför honom sitter pojkar som synbarligen är i 10-12-årsåldern i en halvcirkel och stämmer in i kören:

"Jihad är vår väg. Att dö för Allahs skull är vårt önskemål."

Det är en bild av kriget i Syrien i dag. Ett krig där både oppositionen och regimen använder barnsoldater och gör sig skyldiga till krigsbrott.

Den svenske mannen tillhör oppositionen och är medlem av Muslimska brödraskapet. Han flydde från Syrien under 1980-talet då brödraskapets medlemmar förföljdes och mördades.

Sedan en tid är han tillbaka i Syrien. I en video Ekot tagit del av pratar han för unga pojkar om det fina med att göra jihad.

Vi visar filmen och en översättning för Said Mahmoudi, professor i folkrätt på Stockholms universitet.

 – Vad han gör egentligen i det här inslaget motsvarar rekrytering av barn till krig. Det är min bedömning utifrån vad jag kan se och höra, att så är fallet. Och det är kriminaliserat i Sverige i och med att Sverige har anslutit sig till ett protokoll till Barnrättskonventionen som förbjuder rekrytering och användning av barn i väpnade konflikter, säger Said Mahmoudi.

Hans bedömning är alltså att det handlar om rekrytering av barnsoldater. Att rekrytera barn till krig är det brott mot svensk lag och dessutom ett krigsbrott enligt den Internationella brottmålsdomstolen ICC.

– Det innebär att om åklagaren gör samma bedömning som jag gör, av vad man hör, att det egentliga syftet är att rekrytera barn till krigföring, då har han begått ett brott enligt svensk lagstiftning, så det är straffbart, säger Said Mahmoudi.

Men han är ju inte i Sverige när han gör det, spelar det någon roll?

– Nej, det spelar ingen roll, det står det väldigt tydligt i den rapport vi lämnat till Barnrättskonventionen att brottet är kriminaliserat oavsett om det begås i eller utom Sverige.

Ekot har sökt mannen via mejl i över två veckor, utan att få svar. Vi har också varit i kontakt med hans släktingar i Sverige. De vill inte kommentera filmen och heller inte ge oss något telefonnummer till honom.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sverigesradio.se

Carolina Jemsby
carolina.jemsby@sverigesradio.se