Gárasavvon/ Karesuando

Skolinspektionen kritiska till lärarbristen på Karesuando skola

Nu reagerar skolinspektionen på Karesuando skolas lösning på den rådande lärarbristen. Under en månad har elever fått sina svenska- och engelskalektioner via  föreläsningar som deras föräldralediga lärare spelat in. Enligt Elisabeth Ahlgren på skolinspektionen är lösningen inte acceptabel.

- Det låter allvarligt faktiskt, utifrån elevernas möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen, säger hon.

Vad är det främst som kan falla i en sådan här situation?

- Vad jag förstod är det är inte alltid interaktivt, då missar man ju helt möjligheten dels för läraren att tolka om eleverna är med på tåget. Elever har inte heller möjlighet att ställa följdfrågor och det gör ju att man riskerar att väldigt många elever inte snappar upp det läraren hoppas och tror de snappat upp. Om det pågår en längre tid kan ju deras lärande helt komma på skam.

Eleverna på Karesuando skola har tidigare berättat för Sameradion att de inte lär sig något på lektionerna, vilket gör situationen allvarlig menar Ahlgren på skolinspektionen. Eleverna går i högstadiet och står alla inför fortsatta studier på gymnasiet. Hon ser även fler riskfaktorer med lektioner utan lärare på plats, möjligheten att se om någon elev behöver särskilt stöd eller individanpassad undervisning faller och betygsättningen blir en svår nöt att knäcka.

- Så det är ju liksom ett helt paket som faller ut som aldrig kan fungera. Och en jätteviktig sak förstås, bedömning och betygsättning, den måste ju också nästan bli omöjlig.

Är det ens godtagbart? 

- Nej, nu vet jag inte ens hur de tänkt göra med den biten, men vem skulle sätta betyg? Är det assistenten, läraren eller rektorn, det låtar som svårt.

Hur kommer ni från skolinspektionens sida titta vidare på det här ärendet?

- Vi har ju fått signaler faktiskt via er på Sveriges Radio och vi kommer absolut att följa upp det här, den är väldigt viktig, den har verkligen med elevernas utbildning och rättssäkerhet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio