Antirasistiska filmdagar i Västsverige

2:29 min

Den här veckan pågår årets upplaga av filmfestivalen Antirasistiska filmdagar runt om i Göteborg. Temat är mänskliga rättigheter.

– Filmerna som visas har det gemensamt att de handlar om samhället, varför vissa betraktas som innanför och vissa som utanför. Flera filmer handlar om situationen för flyktingar men det kan också handla om situationen för kvinnor eller hbtq-personer, säger projektledaren Karin Frennemo.

Bakom festivalen står den religiöst och politiskt obundna organisationen ARF och finansieras med hjälp av många olika aktörer, bland annat Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborgs stad.

På dagtid är filmprogrammet framför allt avsett för skolor men Karin Frennemo säger att allmänheten också kan komma på dagtid i mån av plats. På kvällstid är programmet helt öppet för allmänheten. Och inträdet är fritt.

– Det är viktigt för oss att alla känner att de kan komma och vi vet ju att många skolor har dålig ekonomi just nu.

Visningarna äger rum på Hagabion, Capitol, Frölunda kulturhus, Vårvindens fritidsgård, Angereds bio, Göteborgs föreningscenter och Frilagret.

Karin Frennemo tipsar särskilt om filmen Le Pirogue som handlar om människor som försöker ta sig från Senegal till Europa med båt.

P4 Morgon