P4 morgon

Komstad - USA:s Mecka

9:44 min

För hundratals år sedan tog en Komstadsbo sitt pick och pack och begav sig till "den nya världen". Att Jonas Bronck skulle bli en mycket betydelsefull person i USA var det ingen som anade. Idag hittar man smålänningens arv lite överallt i USA, berättar historikerna Göran Modig i P4 Morgon.

Att stadsdelen Bronx i den amerikanska miljonstaden New York är uppkallad efter Komstadbon Jonas Brunck är sedan en tid tillbaka känt. Men omfattningen på smålänningens influenser i den amerikanska begynnelsen är inte lika exploaterad. Historikern Göran Modig leder ett forskningsprojekt som hittat mängder av ny information om Bronck och hans påverkan i USA.

– Han skapade ett av våra första handelsavtal med amerika eftersom han köpte marken av indianerna. Han var dessutom troligtvis den som startade vår första emirgrantvåg.

Broncksläkten fick stort inflytande i den blivande supermaktens, och än idag går det att finna hans fingeravtryck i den amerikanska historian. Bland annat kommer den berömda örnen från Bronck, enligt Modig.

– Han hade ett speciellt vapen han gjorde. Vapnet, som han troligtvis signerade själv, går att spåra tillbaka till en ring och en silverskål, som tyvärr båda är borta. Det är ett heraldiskt vapen med en uppgående sol över horisonten, havet och ovanpå själva skölden har han överdelen av en jordglob, och så står det en örn med flaxande vingar. Det gjorde han för sig själv och familjen, och den här användes sedan när man gjorde statsvapen till Bronx och även när man gjorde ett vapen till staten New York.

Det faktum att Bronckfamiljen dessutom var inblandade i den amerikanska självständighetsförklaringen gör honom knappast mindre spännande.

– Om vi lyckas få spåret att bli lite fastare kommer Komstad blir för amerikanerna vad Mecka är för muslimer.