Samiskinspirerad klädkollektion får kritik från samiskt håll

En känd svensk kläddesigner har idag släppt sin julkollektion. Kollektionen är inspirerad av hennes eget samiska arv, men får nu kritik från samiskt håll. - Jag tycker att hon exploaterar och kommersialiserar traditionella samiska mönster, säger kulturarbetaren Liselotte Wajstedt.

Det är kläddesignern Gudrun Sjödén som nu släpper sin samiskinspirerade kollektion. Hon har butiker över hela världen, bland annat i Norden, USA, Tyskland och England.

Liselotte Wajstedt, samisk kuturarbetare, är kritisk till att kollektionen exploaterar det samiska och att delar av den ser ut att bära samiska familjemönster.

- Jag tycker att hon exploaterar och kommersialiserar traditionella samiska mönster. I och med att Gudrun Sjödén gör kläder till svenska medelklasskvinnor är det inte rätt enligt mig att de ska gå i våra familjemönster, säger hon.

På sin hemsida skriver designern att kollektionen är en hyllning till Sápmi och alla samer:

”Jag fick möjlighet att plocka fram mitt samiska ursprung och ge mig hän i allt det vackra som finns högst upp i norr. Efter att ha googlat och hittat fantastiska bilder på kläder i typiskt starka färger som gult, grönt, rött, blått och även naturella grå/ oblekta färgskalor, ville inspirationen aldrig ta slut. Så här kommer mitt eget bidrag och hyllning till Sápmi och alla samer i Ryssland, Finland, Norge och Sverige."

Gudrun Sjödén menar själv att hon är same, varför ska hon då inte få göra kläderna?

 - Det är en knivig fråga. Men jag vet ju inte om hon är same och från vilket område. Så klart tycker jag att man kan inspireras, men att kopiera till exempel holbin, som är bandet på koltfållen, tycker jag är fel för den har ett starkt symbolvärde. Sen tycker jag att det var som att gå tillbaka till 50-talet, när man ser hur kläderna presenteras på bilderna. De romantiserar den samiska kulturen, säger Wajstedt.

Gudrun Sjödén svarar via mail; "Mormorsmor var av samesläkt från Kolahalvön och en rad starka kvinnor finns i släkten. Deras allmoge-slöjd kombinerat med pappas sörmländska bondekultur har i mer än 50 år givit mig inspiration i klädskapandet… Från Lappland och samernas kultur har jag hämtat inspirationen till julens kollektion. Likväl som jag låtit mig inspireras av fjärran kulturer – i Afrika, i Indien, i Centralamerika, ja var som helst i världen. För på något sätt håller alla dessa textila traditioner samman i ett form- och färgspråk som har en gemensam nämnare. Ofta figurativt, ofta färgstarkt. Så blev julens kollektion till utifrån tanken på mitt samiska ursprung och med en blandning av all världens folklore…"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio