Insamlingar och hjälpinsatser till Filippinerna

3:35 min

Efter katastrofen orsakad av tyfonen Hayian på Filippinerna har nu flera svenska organisationer satt igång insamlingen till de drabbade. Det strömmar in pengar från enskilda och företag till humanitära organisationer, och hittills har svenska hjälporganisationer samlat in uppemot 8 miljoner kronor till offren, enligt Ekot.

– Gensvaret är fantastiskt. Vi gick ut med en sms-uppmaning, en förfrågan om att stödja vårt arbete på plats i Filippinerna, redan i lördags morse och även varit på Facebook och delat information om hur man kan hjälpa till att stödja och responsen är omedelbar, säger Malin Thiel, sektionschef för insamlingen på Rädda Barnen.

Läkare Utan Gränser är redan på plats med ett akutteam i staden Cebu,  i Filippinerna,  som drabbats hårt av tyfonen, säger Anna Sjöblom som är sjuksköterska och medicinsk humanitär rådgivare på organisationen.

– Vi har ett akutteam på plats i Cebu som vi håller på att stärka upp med ytterligare ett trettiotal personer och är också redo att skicka fler fältarbetare dit. Det är ett team med läkare, sjuksköterskor, psykologer och logistiker. De väntar på möjligheten att göra en bedömning av situationen. Sen håller vi också på att frakta in 200 ton medicinskt material för att behandla sårade, annan medicinsk material, läkemedel, vaccin mot stelkramp och även annan utrustning som inte är rent medicinsk.

Det som behövs i en sådan här naturkatastrof är främst dricksvatten, mat och också tillgång till sanitet som latriner och primär sjukvård, säger Anna Sjöblom från Läkare utan gränser.

Uppskattningsvis är det 11,3 miljoner människor som kan vara drabbade av katastrofen på något sätt, varav minst hälften är barn, tror FN:s Barnfond Unicef. Det är svårt att få en fullständig bild av konsekvenserna, men som alltid är det barnen som drabbas värst, enligt denna organisation som finns i Filippinerna sedan 1948. Unicef omplacerar nu personal för att kunna hjälpa till med katastrofarbetet och ytterligare personal är på väg, berättar Per Westberg som är vice generalsekreterare.

– Vi har ett särskilt ansvar och fokus på barn så att vi gör också insatser när det gäller näring för barnen, och skolgång, framför allt för att skolan kan var en trygg plats som man kan gå till när det har hänt en så dramatisk upplevelse.

Det finns ändå ytterligare risker för barnen och därför försöker man skapa trygga zoner, säger Per Westberg.

– Det är en viktig fråga att tidigt identifiera  och registrera de barn som är ensamma av olika anledningar. Dels för att man ska kunna återförena dem med deras föräldrar eller släktingar men också för att man ska förhindra spontana saker som kan ske med dem. Men också  att det kan vara mer organiserat, faktiskt människor som sysslar med handel med barn och människor.

Under de närmaste dagarna kommer Unicef att försöka få en bättre överblick av katastrofens konsekvenser när det går att komma fram till de värst drabbade områdena. 

Och Per Byman som är generalsekreterare på Radiohjälpen berättar för P4 Radio Stockholm om deras insats.

– Vi drar igång en kampanj och försöker samla in pengar, dels för den akuta hjälpen och dels för lite mer långsiktiga återuppbyggnadsprojekt så att folk får möjlighet att komma tillbaka till sina hem.