Karlshamn

Politiskt bråk om Saltsjöbaden - kommunalrådet vill riva

1:44 min

Det har blåst upp till politisk strid mellan tunga socialdemokratiska politiker i Karlshamn om framtiden för den anrika Saltsjöbadsvillan. S vill att den gamla byggnaden i trä ska renoveras. Men partikamraten och kommunalrådet Sven-Åke Svensson går emot partiet.

Sven-Åke Svensson vill att villan säljs, rivs och att det byggs bostäder på platsen.

Saltsjöbaden är en anrik träbygnad vackert belägen på en höjd med sjöutsikt i Väggaparken. Men träbyggnaden från slutet av 1800-talet som mestadels står tom är i dåligt skick. Bland annat behöver hela taket bytas. För dyrt tycker ägarstiftelsens ordförande, kommunalrådet i Karlshamn, Sven Åke Svensson (S).

Han vill sälja Saltsjöbaden och han tror inte att det kan löna sig för en ny ägare att renovera den. Bättre då att riva och bygga nytt. 

Het fråga
Men det här är politiskt sprängstoff. En stark opinion i Karlshamn är motståndare till att det byggs bostäder på platsen. 4 000 Karlshamnsbor har skrivit under en protestlista mot nybyggen. Och Sven-Åke Svensson har även sina egna partikamrater i Karlshamn emot sig. Karlshamns arbetarekommun leds av Per-Ola Mattsson:

– Vi vill inte att det byggs bostäder. Vi vill att Saltsjöbaden renoveras. Kommunen får bekosta det om stiftelsen saknar pengar, säger han.

Och vsom händer med Saltsjöbaden är ovisst.

"Arrogans"
Stiftelsen vill nu gå vidare med sina planer på att sälja Saltsjöbaden. Miljöpartiets språkrör i kommunen, Sara Månsson Möllergren, tycker att det är en arrogant inställning, även om stiftelsen har rätt att göra detta juridiskt sett.

– Är man tillsatt på politiska mandat att sitta i en stiftelse måste man lyssna på de som har valt en för att ta beslut. Man kan inte ta beslut på egen hand, det går inte, säger hon.

Har du en prislapp, Sven-Åke Svensson?

– Inte ännu, det är det vi undersöker nu.  

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se