Jönköping

Ett dop som upprör: Färjan hör mer till Visingsö

1:17 min

En ny färja skall döpas, men frågan är vart. Nya Visingsöfärjan Braheborg skall snart i trafik och ska enligt planerna döpas i Gränna hamn, något som Visingsöbor nu reagerat mot.

Att den nya Visingsöfärjan Braheborg kommer att döpas i Gränna hamn - och inte i hamnen på Visingsö - när den döps 17 januari nästa år har fått flera Visingsöbor att reagera . Jan Andersson i Visingsörådet är en av alla som har reagerat. 

– Allmänt finns det väl en förvåning över att man lägger dopet av Braheborg i Gränna. Vi tycker ändå att den hör hemma mer på Visingsö än i Gränna. Det är ändå Visingsö vi pratar om i trafiken och då tycker vi att det är Visingsö som är huvudorten för färjan, säger Jan Andersson.

Men spelar det egentligen någon roll vart den invigs?


– Egentligen inte, men Visingsö kommer alltid i skymundan när det gäller marknadsföring. Man använder Visingsö i vissa sammanhang men sedan kommer inte Visingsö i samma position när det gäller turism och liknande.

Man har tyckt att det varit fel namn på färjan och det har varit fel färg på den. Är ni på Visingsö sällan nöjda?


– Vi är inga gnällspikar på Visingsö, visst är vi nöjda med färjan. Det är ju en fantastisk möjlighet att få en färja, även om den är gul. Vi är inte kritiska men vi tycker ändå att det här är något som man kan överväga, att förlägga platsen till Visingsö. Man kan även bjuda på en tur över till Visingsö samtidigt, säger Jan Andersson.

Jonatan Nilsson
jonatan.nilsson@sverigesradio.se