"Moment on ice" på moment teater

2:18 min

”Moment on ice” heter teater moment i Gubbängens nya föreställning där Andreas Boonstra, en färgglad kavaj och en lärlingsbasist tar plats på teaters lilla scen i en dryg timme. Men var är isen, frågar vi Maria Edström som sett ”Moment on ice”.

Isen ja, njä den där underbara idén som Andreas Boonstra har att låta alla gamla succéer eller ännu hellre alla gamla floppar återuppstå som isshower a la "Disney on ice", ett osvikligt kommersiellt koncept – den idén materialiseras väl inte riktigt här på moments lilla scen. Vi får bara längtansfullt titta på Backa teaters trailer för deras föreställning ”Blood on ice” och sällan har väl skillnaden mellan att ha en stor institution i ryggen eller att vara en fri grupp med ett alltmer otryggt och nyckfullt stöd varit tydligare.

”Ju färggladare kostym, ju sorgligare clown” ungefär så, fast på nederländska, inleder Boonstra sin show, klädd i en av de mest färgglada kavajer man sett på svensk scen på mycket länge. Han tar avstamp i show med en berömd holländsk ståuppare som i sin tur tog avstamp i en historia om en mindre lyckad kille som liksom illustrerar den här lyckade killens historia.

Men samtidigt påminner det hela om en sånt där inspirerande föredrag som vår nya sköna värld är full av, där man ska se ljust på framtiden och se möjligheter i förändringen och gärna skriva lite osmälta självklarheter med vidhängande förmenta djupsinne på en whiteboard.

Skillnaden är att Boonstra inte är någon välbetald konsultinspiratör utan en skådespelare i en föreställning som han själv skrivit manus till och där han själv regisserat och där han dessutom måste sköta ljuset rullandes fram och tillbaka på sina rollerblades. Och så sitter basisten Erik Stenberg där och spelar och han är minsann lärling och får inget betalt - så moment hänger med i tid. Och så kan han ju förresten passa på och ta och sudda vita tavlan också när han ändå är här…

Men den som tror att detta är en gnällstund från en fri grupp i trångmål tror fel. Det är väldigt roligt och Boonstra glider bildlikt faktiskt ut på den hala isen, i den här totala publikkontakten (som moment är något av svenska mästare på) och i det här lågmälda avklädandet av hur nyspråket och dess klichéer tar makt över våra tankar.

Men isen då? Jo då, vi får vår lilla hockeyrink med Faust och Mefisto och hela gänget på moments eget oefterhärmliga vis.