Klart att Örebro får nytt resecentrum om några år

1:42 min

Örebro ska få ett nytt resecentrum. Ombyggnaden är en del av planen att på 15 års sikt rusta upp hela sträckan mellan Gustavsvik och Svampen.

– Vi har inte plats för de tåg som kommer att komma. Vi har inte ens plats för dagens bussar, säger Björn Sundin, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad.

Det blir lätt kaotiskt runt Centralstationen när många tågpassagerare ska lämnas och hämtas. Den politiska ledningen är klar med sina mål för att bygga ett nytt resecentrum som ett första led i att bygga om efter hela den starkt trafikerade sträckan genom centrala Örebro - från Gustavsvik till Svampen.

Ett nytt resecentrum beräknas vara klart omkring år 2017. Den ombyggnaden ska hålla för framtiden enligt Björn Sundin:

– Men det kommer säkert andra saker som vi inte tänkt på i dag, säger han.

Lite längre fram i tiden ska området runt Södra station också byggas om, vilket kan innebära att den gamla stationsbyggnaden rivs.

Med start om en vecka kommer örebroarna att kunna ge sina synpunkter på de förslag som finns, genom att klicka sig in på kommunens hemsida. Björn Sundin tror att förslagen kan väcka förvåning:

– Det finns plats för 6000 nya lägenheter eller 20 000 arbetsplatser efter sträckan. Det tror jag inte folk tänker på, säger han.

Satsningen är inte gratis även om kommunen räknar med att sälja mark.

– Mycket av planerna bygger på att vi får in privata aktörer som kan bygga. Men det kommer att kosta kommunen också. Hur mycket vet jag inte idag, säger Hannah Ljung (C), vice ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad i Örebro.

Maria Elisson

maria.elisson@sverigeradio.se