Luleå

Nytt äldreboende satsar på mer tid för de gamla

2:10 min

I nästa vecka öppnar ett nytt vård- och omsorgsboende i Luleå som kommer ha plats för de sjukaste av den växande skaran äldre.

Boendet kommer att ha plats för 72 boende och över 100 personer kommer att jobba här. Och arbetssättet kommer bygga på en än så länge ovanlig modell i länet.

– Här är samvarorummet, fullsmockat med sängar som ska till våra kunder, förklarar Maria Runefält, en av huset nya enhetschefer.

Stora, ljusa fönster ut mot en tallskog - tanken är att här ska det finnas mysfåtöljer och utanför finns ett lusthus en bit bort. Det ska satsas en hel del på aktiviteter för de boende

Men just nu är det en hel del bråte som trängs i de nya, ljusa lokalerna. På måndag flyttar den första omgången av boende in och allt står långtifrån där det ska ännu.

Arbetsmodellen för personalen är ny. Istället för att vårdpersonalen får syssla med mycket annat än vård så har man anställt annan personal som tar hand om just det. Till exempel vaktmästaren Per Lagervik: .

--Det här är det enda huset som har en speciell vaktmästare. Alla andra hus, de har det inte utan får ta det utifrån, förklarar han.

Även när det handlar om att laga mat, städa och tvätta  är det andra än undersköterskorna som gör detta.

Sanna Ranneberg, enhetschef, förklarar att det här en modell som ger mer tid till patienterna och faktiskt också går ihop ekonomiskt. Men att det också har betytt att politikerna har valt satsa lite mer räknat per boende, eftersom de som bor här också är väldigt vårdkrävande.