P4 Morgon

Är verkligen alla fotografer?

7:34 min

Ikväll börjar komikerna Johan Rheborg och Henrik Schyfferts nya program "Alla är fotografer" på SVT. Men stämmer titeln undrar P4 Morgon?

Vilken slags fotograf är du? Är du den filtermissbrukande instagramfotografen? Eller den nostalgiska analoga fotografen med filmrullar i kameran?

Lyssnaren Madeleine Weijlandt gillar sin gamla analoga kamera. Men när den går sönder är det inte lätt.

– Jag gick in till fotobutiken i Varberg men expediten tittade konstigt på mig. Där fanns ingen hjälp att få, säger hon.

Kenneth Lundgren i Laholm är däremot en hybridfotograf. Han tar framkallar analoga bilder och scannar sen in dem i datorn.

– När jag skulle plocka upp mitt fotograferande efter 20 år viste jag inte vilken digitalkamera jag skulle köpa. Så jag tog min gamla utrustning, säger han som kallar sig avancerad amatörfotograf.

P4 Morgon pratade även med Christel Lind, professionell fotograf från Halmstad. Vi frågade henne räcker det att man har en smartphone och trycka på en knapp – sen är man fotograf?

– Alla kan ta kort. Men alla kan inte bilder, det är något helt andra. Själva innehållet i bilden är en konst i sig att ta fram, säger Christel Lind och fortsätter:

– Amatörer kan också ta fina bilder. Men är man professionell har man mer ögat för vad som ska finnas i bilden.